1 lipca 2016

Pierogi z jagodami i sosem jogurtowo-jagodowym

To jedno z dań, które naprawdę smakuje w upalny dzień.
Nie będę kłamać, że jest lekkie, bo pierogi nigdy lekkim daniem nie będą.
Ale są tak przyjemnie delikatne w smaku a na zimno, choć bardziej twarde z zewnątrz to przyjemnie powodujące chłód w ustach za sprawą jagód.

Ja wybieram na tyle słodkie jagody, by ich nie dosładzać.
Ale jeśli ty wolisz słodko, to koniecznie posyp jagody już na krążku z ciasta cukrem.


Pierogi z jagodami i sosem jogurtowo-jagodowym



Na ok. 40 pierogów

500 g mąki
1 jajko
1/4 szkl. ciepłego mleka
1/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka masła

500 g jagód
duży kubek jogurtu greckiego

Mąkę wysypujemy na stolnicę. Tworzymy kopczyk. Wbijamy jajko i dodajemy łyżkę masła. Całość siekamy nożem.  Wodę wymieszać z mlekiem. Stopniowo dolewać i delikatnie acz energicznie zagniatać.
Podzielić na  2-3 części. Rozwałkować każdą podsypując deskę odrobiną mąki.
Wycinać krążki szklanką.

Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę jagód i ewentualnie odrobinę cukru. Zlepiać jak każe pierogi.

Zagotować wodę. Wrzucić szczyptę soli a gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi. Gotujemy ok. 5-6 minut.



Jagody, które nam pozostały (ok. 2 garstki) blendujemy na gładko, wrzucamy do jogurtu naturalnego.



32 komentarze:

  1. Nigdy nie lubiłam dań na słodko - makaron, ryż, pierogi, kluski w tej wersji nigdy mi nie smakowały. Jedynie mogłam zjeść naleśniki z twarożkiem i to i tak delikatnie poslodzonym i raz na jakiś czas - od czasu do czasu ;) Pierogi wyglądają smacznie i gdyby moja mama dostała talerz takich pierogów byłaby w raju ;)Wybacz ale ja wolalabym jagodziankę albo zjesć jagody bez niczego :P Tak czy siak pierogi pierwsza klasa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj też nie, np. tego wspomnianego przez ciebie makaronu czy naleśników z twarogiem nie lubiłam nigdy.
      Ale pierogi z owocami to co innego :)

      Usuń
  2. Super !! :) Pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych, a tak bogato nadziane jak Twoje muszą być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybym tylko mogłą wpakowałabym jeszcze więcej :)

      Usuń
  3. Uwielbiam pierogi z jagodami. Narobiłaś mi smaku. W weekend albo będą pierogi albo sernik z jagodami... a może jedno i drugie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pierogi. Muszę je w końcu zrobić może w sobotę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam właśnie wtedy gdy czasu troche wiecej :)

      Usuń
  5. Jak nigdy nie będą lekkim daniem? Można się o to postarać. ;) Kiedyś zrobiłam z porzeczkami. Dobrze, ze polałam masłem i miodem, bo były cho... kwaśne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z porzeczkami? Nigdy nie jadłam, mogą być smaczne, ale z czerwonymi? Ja wczoraj zrobiłam też kilka z malinami i choć dodałam cukier do malin to były kwaśne, a ziarenka strzelały w zebach wiec nie polecam :)
      Może też dlatego, że za malinami nie przepadam..

      Usuń
  6. Pierogi uwielbiam ale w wersji na ostro :) z jagód robię koktajl lub sos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja za koktajlem jagodowym nie przepadam

      Usuń
  7. Pierogi z jagodami, ale bym je zjadła. No i ten sos :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaaaa... Dobrze, że właśnie zjadłem obiad, bo bym się zaślinił. :D Wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie kamien spadł mi z serca, bo nie lubię robic smaka komus kto akurat jest głodny :)

      Usuń
  9. Takie kalorie to ja wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wolę wydanie truskawkowo-truskawkowe, ale i tak pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. No i stało się, teraz to będą za mną chodziły cały czas pierogi z jagodami. Pycha! Jeszcze w tym roku nie jadłam, a spałaszowałabym taki talerz pyszności z wielką chęcią. Pozdrawiam serdecznie :) Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smaku mi narobiłaś! Już wieki nie jadłam pierogów z jagodami :) Twoje wyglądają po prostu bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakoś tak nie za bardzo lubimy pierogów z owocami ale kurcze jagody mają w sobie to coś co przyciąga pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna propozycja na lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. W sezonie jagodowym takie pierogi to muszą gościć obowiązkowo na stole :)

    OdpowiedzUsuń