5 marca 2016

Masło orzechowe cunchy, So Good Peanut Butter crunchy od Fitness Authority

Wiem, że wśród mojej blogowej paczki są conajmniej dwie mocne w tej dziedzinie znawczynie.
Ja się do nich chyba szczególnie zaliczyć nie mogę, bo masło orzechowe kupuję nie dłużej niż rok i do tej pory brałam McAndy'ego z Lidla jak akurat był, albo Felixa jak potrzebowałam masła orzechowego a akurat zapasy z Lidla się ukruszyły.

Masło orzechowe tej firmy zamówiłam przy okazji zamówienia różnych supli na stronie Kulturystyka Sklep.


Masło orzechowe cunchy, So GoodPeanut Butter crunchy od Fitness Authority, 

Masło orzechowe Crunchy to produkt powstający z uprażonych i rozgniatanych w całości ze skórką orzechów.

Produkt umieszczony został w niedużym słoiku, mieści się w nim 250 g produktu zakręcany klasyczną metalową nakrętką a dodatkowo zabezpieczony został folijką ochronną.

Etykieta biała, wygląda bardzo klasycznie, co mocno mi odpowiada. Niestety jak była ładna tak szybko mi się mocno stłuściła i przestała być ładna dlatego zdjęcie obok jest zdjęciem skradzionym :P Bo moje naprawdę przestało być apetyczne :D

Po otwarciu słoika z wnętrze wydobywa się przepiękny zapach prażonych orzechów. To naprawdę boski zapach czystej natury. Uwielbiam:)

Masło orzechowe ma piękny złocisto-musztardowy kolor. Widzę tu głębie i potencjał, gdyż nie jest to jednolita paćka a paćka wieloodcieniowa :) Jest brąz od skórek, jest masło w kolorze złota, olej w kolorze żółci i jasne kawałki wnętrza orzeszków.

Powinnam tu dodać uwagę faktyczno-praktyczną. Nigdy nie trzymam masła w lodówce. Uważam, że wtedy traci ono swój smak i zbita, schłodzona konsystencja to coś co utrudnia mi pracę z tym produktem. Masło orzechowe trzymam więc w szafce bez dostępu do światła.
Poniższe uwagi więc dotyczyć będą jedynie zachowania i konsystencji masła bez chłodzenia.

O maśle tym nie da się powiedzieć w jednym zdaniu, tak jak nie dało się jednoznacznie opisać koloru, tak będzie i z konsystencją, Osobiście w tym maśle widzę trzy fazy maślane :) Po pierwsze jest to krem maślany czyli zgnieciony miąższ orzechowy, po drugie jest tam bardziej płynna substancja, która się wydziela oleistą warstwą na powierzchni, aż wreszcie to co najlepsze: kawałki orzechów.
Konsystencja jest dla mnie idealna, niesamowicie prosto i szybko rozsmarowuje się na naleśnikach czy kanapkach. Nie jest zbita a lekko oleista i plastyczna, to zdecydowanie najrzadsze masło orzechowe jakie widziałam.

Masło jest lekko słone nie jest aż tak słone jak Feliks co dla mnie także jest atutem, bo słone masło fajnie komponuje się z dżemem czy bananem i ta fuzja smaków aż tak się nie da oczuć :) Przy czym delikatnie wyczuwalna jest tu nuta słodyczy.

Masło ma wysoką zawartość białka (29g/100 g) oraz błonnika (8g/100g). Jest w 100% naturalne, nie dosładzane i nie wyrabiane z dodatkową ilością tłuszczy jak to się zdarza z tańszymi jego kuzynami

W smaku masło to jest naprawdę pyszne, zagości na mojej półce jako ulubione. Już zamówiłam kolejny słoiczek i będę często do niego wracać.



Oczywiście powyższe masło można też kupić w wersji smooth.


Masło orzechowe cunchy, So Good Peanut Butter crunchy od Fitness Authority 
Ocena: 6/6
596 kcal/100g
Kupione w: http://www.kulturystyka-online-sklep.pl/   
Cena: ok. 11,50
Czy kupię jeszcze raz? Tak!
 
 
Ps.Publikuję notkę, którą w nocy poczyniłam z bezsenności. 
Nie umiem spać w nowych miejscach.
Pozdrowienia z Zakopanego :) 
Jutro niestety wracam, bo to jedynie weekendowy wypadzik



56 komentarzy:

  1. nie rpzepadam za masłem orzechowym :<

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znajdę gdzieś przepis to ci podam na domowe masło orzechowe :) bo się je szybko robi :) a poprawiasz według uznania :) 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawiasz*
      A i trzeba z nim uważać wprawdzie ma zdrowe tłuszcze ale w boczki idzie :P

      Usuń
    2. kiedyś robiłam, ale mój obecny blender nie da rady... :(

      Usuń
  3. Smaka robisz, a ja mam jeszcze 2 sloiki masla orzechowego w szafce! ale i take rozejrze sie za takim XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ohoho :) to masz troszkę jeszcze zapasów :)

      Usuń
  4. Mam to masło w rozmiarze 900 gramów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duże :) kolejne zamówię może z bratem na pół :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie - takie naturalne lubię najbardziej :) Ostatnio ciągle kupuję z nerkowców, ale muszę kupić z ziemnych, narobiłaś mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo :) ja się szykuję właśnie na nerkowce i na migdałowe :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Loving your blog <3

    Would you like to follow each other on gfc? If you follow,let me know, i will follow back =))

    http://beautorgeousworld.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/BeautorgeousWorld/

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie czegoś takiego szukałam. świetne, w 100% naturalne masło orzechowe. Dziękuję serdecznie za polecenie.
    Ach, przypomniałaś mi jak dawno nie byłam w Zakopanem :(
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Planuj wakacje, albo jakiś weekendzik chociaż :)

      Usuń
  9. kocham masła i kremy orzechowe, ale bym zjadła haha :P

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak je porownasz do lidloowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o wiele rzadsze w konsystencji, bardziej przenikajace sie smaki, inna struktura ale na słono - jest porównywalnie :)
      jeśli mam byćszczera to to jest o wiele lepsze

      Usuń
  11. Wygląda smacznie :) Choć ja pozostanę wierna Meridian :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem kogo masz na myśli pisząc o znawczyniach masła orzechowego, ale możesz mnie dodać do tej listy. ;D
    U mnie na pewno szybko by się skończyło. Dodatkowo świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne to masło a Ty wypoczywaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) już powrót do szarej strefy, aż padłam na łóżko :D

      Usuń
  14. Pokochałam masło orzechowe, lecz niedawno, więc tak jak i Ty znawczynią nie jestem, a jedyne co mogę powiedzieć to to, że nie moja konsystencja i przez nią choćby nie wiem co, nawet gdyby kosztowało 2 złote nie kupiłabym tego słoiczka..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie zbite i twarde, bo nie lubię takiego z lodówki, ale miękkie i bardziej suche :D

      Usuń
    2. to jakie jest Twoje ulubione? jakiej firmy?

      Usuń
    3. o też się chętenie dowiem jakie polecasz :)

      Usuń
    4. Polecam domowe :DD
      Jeśli już to nawet pasowało mi to z lidla i niezłe jest w M&S ale nie pamiętam nawet etykiety, musicie mi wybaczyć :)

      Usuń
    5. pamiętam to z M&S bo Natlia go recenzowala z tego co kojarze :)

      Usuń
  15. Lubimy wszelkie masła orzechowe ale trzeba przyznać, że to z fistaszków ma w sobie to "coś" :D Tego nie miałyśmy ale z wielką chęcią dodałybyśmy do naszej kolekcji maseł w szafce xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, jest zdecydowanie bardzo aromatyczne

      Usuń
  16. Uwielbiam je! Jedno z najlepszych maseł <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Pamiętam, jak kupiłam masło orzechowe po raz pierwszy- nie wiem dlaczego, ale myślałam, że będzie słodkie i jakie było moje rozczarowanie, kiedy poczuł słony smak:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie mogę wyperswadować mojemu narzeczonemu, że masło orzechowe i krem czekoladowy to nie jest jedno i to samo

      Usuń
  18. O mamuiu masło orzechowe - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. czasem lubie zjeść masło orzechowe;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tego nie jadłam, ale masło orzechowe lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ ono ma smakowity wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam :) Każde masło orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  23. Masło orzechowe.. to jest to! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dwa słoiczki poszły :) i już nie mam nic :D

      Usuń