2 grudnia 2015

Ślimaczki z kapustą (75 kcal)

Jedne z moich ulubionych przekąsek imprezowych :)

Mają wspaniałe drożdżowe ciasto, smaczny farsz. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na drugi dzień odgrzewam je w mikrofali.
Sprawdzą się jako osobne fingerfoods lub jako dodatek do barszczu czerwonego.


Ślimaczki z kapustą 



Na ok. 30 sztuk
(w zależności od wielkości - szacowanie orientacyjne)

  • 400 g kapusty kwaszonej
  • 2 cebule
  • 400 g mąki pszennej 
  • 40 g drożdży świeżych
  • 20 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kminek ,przyprawa do dań z kapusty lub bigosu (lub własna kompozycja przypraw)
  • do posypania wg. uznania: mak, kminek bądź sezam



1. Kapustę wypłukać, poszatkować na ok 2 cm paski, obgotować. 
2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
3. Dodać kapustę i przesmażyć z przyprawami. 
4. Zagnieść ciasto: drożdże wymieszać z  ciepłym mlekiem oraz łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut. Na stolnicę wsypać mąkę, wbić 1 jajko, dodać szczytę soli i dodać drożdżowy rozczyn. 
Odstawić do wyrośnięcia.
5. Śmietanę wymieszać z 1 jajkiem w kubeczku.
6. Ciasto podzielić na 2 częsci. Rozwałkować. 
7. Na jedną część ciasta wyłożyć 1/2 kapusty i połową sosu śmietanowo-jajecznego.  
8. Zawinąć w roladę. Kroić na ok 1-2 cm kawałki.
9. Posmarować białkiem i posypać czym chcecie.
10. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10-15 min


24 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie - świetna przekąska ;) Tylko kapustę kwaszoną zamieniłabym na kiszoną :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... nie chcę się zgrywać, ale mój kolega, który ma rodzinną firmę kwaszonek wytłumaczył mi, że kapusta, którą jemy jest kwaszona, a kiszonki są dla zwierząt.

      Usuń
    2. A w telewizji w programach zawsze mówili i mówią, że kiszona to naturalnie a kwaszona to octem ;) Pal licho z nazwą... wazne by jeść kapustę bez octu :)
      ...........
      W książce jest 10 nowych przepisów i tyle - to jedyne różnice ;) A polansować można.. A co :D Ja książki nie kupowałam - wypożyczyłam ;)

      Usuń
    3. Nie, na pewno nie zakwaszana octem, jeszcze takiej nie spotkałam, ale u nas sami sobie kisimy :) I jeszcze jest duzo do obdarowania rodzinie

      Usuń
    4. Czyli to domowa a nie ze sklepu :)

      ,,,,,,,,,,
      Zgadza się niewiele - fajnie, że większość przepisów jest na blogu i w niektórych bibliotekach jest możliwość wypożyczenia książki (wtedy te nowe przepisy można spisać) :) Ale to i tak nie zmienia faktu, ze niektórzy wolą korzystać z książek ;) A z Twojej strony to bardzo miłe - myśleć o siostrzenicy ;)

      Usuń
  2. Wyglądają niezwykle apetycznie, fantastyczna przekąska. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kapuśniaczki, a te ślimaczki prezentują się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. przepadam za kapuśniaczkami, i wolę je milion razy od słodkich ślimaczków! Cuuuudo! Przepis porywam! Więcej takich notek! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. O takie kapuśniaczki zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) ja na święta już nie będę robić, bo pomysłów jest już jak zwykle milion :P

      Usuń
  6. Świetnie już wyglądają a jak smakują! Posypka z maku bardzo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwszy raz wyszły mi takie idealne, cóż ... praktyka czyni mistrza
      ale jestem skromna ;P

      Usuń
  7. uwielbiam wypieki z kapustą, ale mój M. nie przepada za kapustą, a dla siebie samej robić mi się nie chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to krzywdzące :) zrób dla siebie samej, ewentualnie zaproś kogoś na poczęstunek :)

      Usuń
  8. Wyglądają tak pysznie... ukradłabym Ci kilka. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz nie mam :))
      Ale nastepnym razem Cię zaproszę :)

      Usuń