17 października 2015

Pietruszkowe klopsiki w sosie jogurtowym (90 kcal)

Pietruszkowe klopsiki są niezwykle aromatyczne i stanowią pyszne danie na jesienne dni.
Podane z kaszą jaglaną bądź gryczaną tworzą jedne z moich ulubionych dań. 


Pietruszkowe klopsiki w sosie jogurtowym


Na 12 pulpetów
1/12
  • 500 g miesa mielonego z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g mąki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sos:
  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka suszonych jarzynek
  • 150 g jogurtu naturalnego 0%
  • sól, pieprz, czosnek granulowany


1. Kajzerkę namoczyć w wodzie. 
2. Mięso mielone wymieszać wraz z rozkłóconym jajkiem, posiekaną natką, odciśniętą kajzerką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy. Wyrobić masę.
3. Na suchej patelni uprażyć cebulkę i czosnek.
4. Do rondelka wlać ok 500 ml wody. Dodać jarzynka, sól, pieprz i granulowany czosnek. Gdy bulion się zagotuje wrzucić cebulkę z czosnkiem
5. Formować pulpety. Rozłożyć na desce posypać 1 łyżką mąki, obrócić pulpety i posypać kolejną łyżką mąki. 
6. Wrzucać pulpety do bulionu nie przerywając wrzenia. Gotować 10-15 minut. Wyjąć pulpety, zgasić płomień i do wywaru wlać jogurt energicznie mieszając. Ponownie wrzucić pulpeciki. 
I to wszystko :)

18 komentarzy:

  1. Bede miala na niedzielny obiad Z chęcią bym teraz podjadła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niam niam :) u mnie w niedzieletradycją jest rosół i kotlety z piersi :P

      Usuń
  2. Proste, zdrowe, smaczne :) Szkoda, że mój luby nie przepada za mielonym i w sklepach, w których bywam nie ma mielonego z indyka, a praski do mięsa nie posiadam :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mielone kotlety czy pulpety są dobre jeśli doda się dużo czosnku :) może to go przekona :) a indycze można zastąpić innym wieprzowym czy wieprzowo-wołowym, ale tżeba wtedy dłużej pogotować :)

      Usuń
  3. Jak ja uwielbiam takie klopsiki... wywołują przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Wtedy były zawsze robione w takim słodkawym, śmietanowym sosiku, ach niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubiłam jeszcze koperkowy w dzieiństwie :)

      Usuń
  4. Czesc zadalam pytania przy pierwszym twoim poscie. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam. Jestes moja motywacja :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już odpowiedziałam :)
      Dziękuję miło słyszeć, dawno tego od nikogo nie słyszałam

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie pulpeciki, z chęcią zrobię je w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu warto sobie je zrobić, ale zbyt często by się przejadły :)

      Usuń
  6. Jakie smaczne klopsiki!:))
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. I tak smakują :) O ile ktoś lubi pulpety :)

      Usuń
  8. Fajny przepis, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś przywiozłyśmy z domu rodzinnego podobne klopsiki :)
    Pycha :D

    OdpowiedzUsuń