10 września 2015

Papryka faszerowana kuskusem i pieczarkami (230 kcal)

Dziś przepis na pyszne i rozgrzewające danie.
z powodzeniem możecie potraktować je jako obiad, przystawkę na przyjęcie czy kolację.

Pyszne, polecam


Papryka faszerowana kuskusem i pieczarkami


Na 1 paprykę:



  • 20 g kuskusu
  • 40 g pieczarek
  • 1 plaster sera Milandia (Cebulka szalotka i zioła)
  • 130 g pomidorów lima
  • 235 g czerwonej papryki (200 gramowa papryka + 35 g do nadziewania)
  • ząbek czosnku
  • 40 g cebuli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

  1. Cebulkę prażymy na suchej patelni posypanej solą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy podlewając wodą bądź bulionem
  2. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, przesmażamy na patelni z pietruzką do uzyskania przecieru. 
  3. Kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad wysokość kaszy. Odstawiamy. 
  4. Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy błonki. 
  5. Składniki na farsz mieszamy, faszerujemy. Na wierzch kładziemy na każdej z połówek po pół plasterka sera. Zapiekamy ok. 15 minut w naczyniu żaroodpornym na spód wlewając ok 150 ml. wody

Wegetariański obiad V

8 komentarzy:

  1. Pewnie smakuje pysznie :) Uwielbiam paprykę zapiekaną i faszerowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy farsz do tej papryki wymyśliłaś i poza tym muszę przyznać, że dobry pomysł z tym serem!

    OdpowiedzUsuń
  3. o u mnie czesto gosci :D albo pomidorki faszerowane albo cukinia.. jednak papryka jest najlepsza! najwiecej miesci :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moze być smaczne :) Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :D Czas na paprykę! i koniecznie z takim farszem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taką, ale bez tego sera.
    Papryka jest, choć mała, kasze też mam. Na grzyby ochota obecna, ale w domu są niewidoczne. ;-;

    OdpowiedzUsuń
  7. O! u Ciebie też kuskus :P ostatnio jakoś tak bardzo mi on do wszystkiego pasuje ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Za kuskusem nie przepadam, ale mogę go zamienić czymś innym, pomysł świetny, muszę wypróbować, szczególnie z tym serem. :)

    OdpowiedzUsuń