15 września 2015

Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony, Herbapol - recenzja produktu

Powinnam się wstydzić czy być dumna?
U mnie w domu nigdy nie kupowało się dżemów.

Mieszkam na wsi i zawsze robiłyśmy z mamą dżemy: truskawkowe, porzeczkowe, wiśniowe, czereśniowe, śliwkowe, morelowe, brzoskwiniowe, czasem aroniowe, agrestowe czy malinowe.

Nigdy nie jadłam sklepowych dżemów. Nie wiem jak smakuje dżem z pomarańczy, kiwi czy ananasa.
Sporadycznie zdarzało mi się zjeść taki sklepowy dżem na obozie czy w hotelu na śniadanie.

Dziś dżem, którego sama nie kupiłam a dostałam w paczce od Herbapolu.
Sam Herbapol kojarzył mi się dotąd tylko ze światem herbat i syropów.


Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony, Herbapol


Dżem z Herbapolu to jeden spośród czterech klasycznych dostępnych wariantów (jest jeszcze malina, truskawka i wiśnia).
Opakowanie stanowi szklany wysoki choć raczej wąski słoik. Zakręcany metalową zakrętką.
Etykieta klejona, zadruk stanowi logo i grafika z czarnymi porzeczkami. Producent zapewnia, że jest to dżem w 100% porzeczek z okolic Nałęczowa -  swoją drogą świetny chwyt marketingowy - 100% porzeczek z okolic Nałęczowa to zupełnie inna fraza niż wyprodukowany w 100% z porzeczek.
Dodatkowo podstawowe informacje na etykiecie.
Słoik zawiera 280 g dżemu.











Skład: woda, cukier, czarne porzeczki, substancja żelująca: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Sporządzono z 30 g owoców na 100 g produktu. 
Łączna zawartość cukru 34 g na 100 g produktu.

W składzie na 2-gim miejscu cukier, ale porzeczki są kwaśnymi owocami, więc to była niejako konieczność. 

Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze:
W 100 g
W 1 łyżeczce (15 g)
Wartość energetyczna
141 kcal
21 kcal
Białko
0,5 g
0,1 g
Węglowodany
33 g
5 g
Tłuszcze
0,5 g
0,1 g

Dżem dostarcza niestety tylko samych węglowodanów. Jest to taka średnia półka kaloryczna. Są mniej kaloryczne dżemy, ale też o wiele bardziej kaloryczne. 
1 czubata łyżeczka to 21 kalorii. 



Dżem ma jagodowy, fioletowo-bordowy, niemal granatowy kolor. Składa się w dużej części z żelowanego soku (z wodą), lecz w swej strukturze zawiera także wiele kawałków owoców. Dżem jak to dżem z porzeczek ma w sobie ziarenka, więc pewnie starsi konsumenci nie mający już własnego uzębienia z niego zrezygnują.

W smaku dość kwaskowy, ale bardzo przez to smaczny. Ja uwielbiam taką kwasowość, dżemów, bo tylko czasem toleruję słodkie dżemy (np. brzoskwiniowy), aromat porzeczki mocno wyczuwalny. Smak na pewno nie do pomylenia z żadnym innym. Fajnie cierpki. 

Dżem bardzo gęsty, nie spada ani z łyżeczki ani z kanapki. Świetnie się rozsmarowuje. Ja nafaszerowałam nim babeczki (wykrojone kruche ciasto + łyżeczka dżemu i do piekarnika na 10-15 minut) i co lepsze fajnie zmienił konsystencję zamieniając się w pyszne gęste nadzienie. 
Babeczki robiłam z dzieciakami, a gdy wróciły ich mamy to same nie mogły się najeść, tak im smakowały :)



Dżem z czarnych porzeczek, Herbapol
Ocena: 5/6
141 kcal/ 100 g
21 kcal/1 łyżeczka 15 g) 
Kupione w: prezent
Cena: od 3,50 do 4,00 zł
Czy kupię ten produkt jeszcze raz? Jeśli nie będę robić domowych (a w tym roku nie robiłam, bo mam jeszcze zapas) to tak. 

16 komentarzy:

  1. Kalorycznie nie jest tak źle. A nie próbowałam go jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, raczej dość łaskawy pod tym względem :)

      Usuń
  2. Wolę jednak dżemy własnej roboty, nie czuję potrzeby próbować tych kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie kupuję, mieszkam na wsi, mam swoje owoce więc muszę też je przetwarzać :)

      Usuń
  3. Jakoś nie specjalnie przepadam za dżemami ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem wierna dżemom z Łowicza! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła chałkę z takim dżemem. <3 Pyszności. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja jestem wierna dżemom Łowicz 100 %,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem warto także poszerzać horyzonty :)

      Usuń
  7. Nasz tato jest wielbicielem dżemów z czarnych porzeczek i jego zdanie najlepszy jest z Łowicza (a próbował naprawdę rożne :P).

    OdpowiedzUsuń
  8. Łowicz ma w składzie syrop glukozowo-fruktozowy i to dla mnie skreśla ich dżemy, jak również sosy do makaronu. Herbapol ma dużooo lepszy skład.

    OdpowiedzUsuń