14 sierpnia 2015

Kotlety mielone z kolorową papryką (drobiowo-wieprzowe)

Kotlety mielone z kolorową papryką (drobiowo-wieprzowe)



Na 12 kotletów:
(bez panierki i smażenia)


  • 250 g mielonego filetu z indyka
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 g żółtej papryki
  • 100 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • jajko 

do panierowania (bułka tarta), smażenie (olej)

  1. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać.
  2. Czosnek przecisnąć przez praskę
  3. Papryki pokroić w kostkę.
  4. Jajko rozkłócić.
  5. Wszyskie składniki wymieszać z mięsem.
  6. Formować kotlety. Smażyć wg. upodobania

Dzień Polskiej Żywności 2015

5 komentarzy:

  1. Wyglądają zachwycająco! Wiem już co sobie przyrządzić na obiadek. :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię mielone z podsmażoną cebulką, albo z pieczarkami. W tym wydaniu jeszcze nie jadłam, ale będzie trzeba przyrządzić w następnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Wyglądają bardzo kolorowo!
    Zachęciłoby to na pewno dzieciaczki do konsumpcji :D

    OdpowiedzUsuń