Jest dość zwarte ale dzięki obecności czekolady i wiśni przepyszne. Mocno aromatyczne i znika w zawrotnym tempie.
Do tego bez tłuszczu, bo na jogurcie.
Ciasto z wiśniami i czekoladą na jogurcie
(250 kcal)
Na tortownicę 24 cm śr:
12 porcji:
- 310 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g czekolady gorzkiej
- 180 g cukru
- 150 g jogurtu naturalnego 0%
- 30 g jogurtu wiśniowego Jogobella Light
- aromat rumowy (ok 1/2 łyżeczki)
- 400 g wiśni
1. Czekoladę schłodzić i posiekać.
2. Wiśnie wydrylować, odlać sok.
3. Przez sito przesiać mąkę i proszek. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
5. Żółtka ubić z cukrem. Wlać jogurty i aromat i znów miksować.
6. Dodać mąkę z czekoladą i miksować przez kilka sekund do połączenia się składników.
7. Białka łyżką przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać.
8. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tortownicy (można podsypać bułką) i poukładać wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, wyłożyć łyżką resztę ciasta, by przykryło wiśnie.
9. Piec ok. godz w temp 180*C (u mnie 60 min. okazało się troszkę zbyt długo więc od 45-50 sprawdzajcie)


Super, szybkie i smaczne ciasto :) Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńmniam :D
OdpowiedzUsuń