8 sierpnia 2015

Ciasto z wiśniami i czekoladą na jogurcie (250 kcal)

Ciasto nie należy do lekkich.
Jest dość zwarte ale dzięki obecności czekolady i wiśni przepyszne. Mocno aromatyczne i znika w zawrotnym tempie.
Do tego bez tłuszczu, bo na jogurcie.

 Ciasto z wiśniami i czekoladą na jogurcie 
(250 kcal)


Na tortownicę 24 cm śr:


12 porcji:


  • 310 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 180 g cukru 
  • 150 g jogurtu naturalnego 0%
  • 30 g jogurtu wiśniowego Jogobella Light
  • aromat rumowy (ok 1/2 łyżeczki)
  • 400 g wiśni

1. Czekoladę schłodzić i posiekać.
2. Wiśnie wydrylować, odlać sok.
3. Przez sito przesiać mąkę i proszek. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.
4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
5. Żółtka ubić z cukrem. Wlać jogurty i aromat i znów miksować.
6. Dodać mąkę z czekoladą i miksować przez kilka sekund do połączenia się składników.
7. Białka łyżką przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać.
8. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tortownicy (można podsypać bułką) i poukładać wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, wyłożyć łyżką resztę ciasta, by przykryło wiśnie.
9. Piec ok. godz w temp 180*C (u mnie 60 min. okazało się troszkę zbyt długo więc od 45-50 sprawdzajcie)

Letnie owoceUczta pod gołym niebem

2 komentarze: