22 lipca 2015

Roladki schabowe z szynką, serem, papryką i korniszonem (365 kcal)

Takie roladki to klasyka gdy wpada rodzinka z zapowiedzianą wizytą.

Fajnie komponują się jako część drugiego dania na wszelkie okazje typu: chrzciny, imieniny, poprawiny czy święta, gdy trzeba przyrządzić dużo jedzenia a niekoniecznie by był to tradycyjny panierowany schabowy.

Roladki najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią bądź kaszą gryczaną.

Roladki schabowe z szynką, serem, papryką i korniszonem



Na 4 porcje:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 2 korniszony
  • plaster papryki (ok. 40 g)
  • 100 g wędliny wędzonej w kawałku (u mnie schab tradycyjny)
  • 100 g żółtego sera w kawałku (u mnie gouda)
  • 4 łyżeczki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, ulubione zioła czy mieszanki do mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • mała cebulka (ok. 60 g)
  • ząbek czosnku
1. Schab kroimy na 4 plastry i dość mocno rozbijamy. Mięso oprószamy przyprawami
2. Korniszony kroimy wzdłuż na ćwiartki. Paprykę na 4 części. Ser oraz szynkę kroimy tak, by otrzymać 4 dłuższe paski.
3. Powierzchnię schabu na której będziemy układać składniki smarujemy łyżeczką musztardy
3. Na węższym brzegu schabu w odległości ok. 0,5 cm od brzegu układamy plaster szynki, sera, papryki i dwa paski ogórka. Zwijamy rolując. Obwiązujemy roladkę nitką bądź spinamy wykałaczką. Postępujemy podobnie z kolejnymi.
4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy z każdej strony roladki aż będą miały rumiany kolor. Wyjmujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
5. Cebulkę siekamy, wrzucamy na patelnię. Gdy zacznie się szklić dodajemy przeciśnięty czosnek i zaraz zalewamy bulionem. Sos wlewamy do roladek w naczyniu.
6. Zapiekamy przez 30-40 minut w temp. 170*C

TIP:
Sos pozostały po pieczeniu można podprawić mąką i polać nim mięso czy ziemniaki.






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam, pięknie się prezentują w przekroju:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają genialnie! Tylko dla mnie wersja drobiowa. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przewidziałam i to :) Ja nie jadam z reguły wieprzowiny, dlatego alternatywna wersja "moich" roladek niebawem na blogu :)

      Usuń
  3. Dzisiaj w poszukiwaniu inspiracji obiadowych... znowu zawitałam na Twój blog iiii znalazłam ten oto fajny przepis, oczywiście bez ogródek skorzystałam i jak zwykle wyszło mega pyszne jedzonko :)) Osobiście mam podobny przepis ale potrzebowałam odmiany :P i wszystko się udało :)) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć, a z czym Ty robisz swoje roladki?

      Usuń