15 czerwca 2015

Zupa misyjna

Mam na dysku taki zaległy przepis.
Ale tak wspaniały przepis, że grzech się nim nie podzielić.
Co prawda jest lato, a ta zupka jest pożywna, ale usprawiedliwię się tym, że polecam ją adekwatnie do pogody - bo u mnie dziś deszczowo. 

Zupa misyjna - nazwa intrygująca, ale powstała z misją! Misją wyżywienia dużej grupy facetów w kilkadziesiąt minut. A, że miałam przygotowane kotlety mielone na obiad, to niczym Jezus w Kanie Galilejskiej rozmnożyłam pokarm, tak, że wszyscy byli najedzeni i bardzo zadowoleni.


Zupa misyjna



Składniki:

  • bulion (z kostki lub inny)
  • 10 kotletów mielonych (lub opcjonalnie małe pulpeciki usmażone na oleju)
  • 1 duża marchew
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 500 g pieczerek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • 4 ogórki kiszone
  • puszka czerwonych pomidorów
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ostra papryka
  • przyprawy: sól, pieprz, maggi
  • natka pietruszki
  • sos w proszku paprykowy (u mnie Amino)
  • 2 łyżki oleju

1. Do garnka wlewamy bulion. Wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę seler oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
2.  Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy nabierze karmelowej barwy dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany czosnek. Gdy papryka zmięknie dodajemy warzywa do zupy.
3. Kotlety mielone kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do naszej potrawy. (Lub bezpośrednio wrzucamy pulpeciki)
5. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy pokrojone w paski ogórki. Chwilę potem wlewamy pomidory wraz z zalewą (pomidory można pokroić na mniejsze części)
6. Dodajemy rozrobiony w niewielkiej ilości sos z proszku. Na koniec doprawiamy do smaku.

2 komentarze:

  1. Wow, ile składników, normalnie bogactwo smaków! Ciekawi mnie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń