24 czerwca 2015

Słynna kiełbasa śląska z szynki, Madej Wróbel

Recenzja mam nadzieję ułatwi Wam wybór spośród dostępnych na rynku kiełbas.
Tym bardziej, że rozpoczęliśmy sezon grillowy. Przed nami wakacje i imprez zapewne czeka nas sporo.
Ja kiełbasę tę odkryłam już w zeszłym roku i na wstępie powiem Wam, że jest to niezły produkt i co ważne stosunkowo niskokaloryczny.
Ja wykorzystuję ją także do leczo czy zalewajki, nadaję pyszny smak potrawie.


Słynna kiełbasa śląska z szynki, Madej Wróbel
Kiełbasa wieprzowa, średniorozdrobniona, parzona, wędzona







Producent tak pisze o produkcie na stronie internetowej:


Kiełbasę śląską chyba zna każdy Polak i pewnie prawie każdy miał okazję ją spróbować. W linii słynnych kiełbas z szynki musiała znaleźć się własnie odpowiedniczka tego, niezwykle popularnego wyrobu. Kiełbasa śląska z szynki to produkt na każdą okazję. Jej krótka forma sprawia, że świetnie nadaje się do grilla oraz do ugotowania, a zawartośc mięsa z szynki na poziomie 90% sprawia, że po ugrillowaniu ma ona wyrazisty smak, a my mamy pewność, że jemy naprawdę wysokiej klasy kawałek mięsa.

Zawsze zastanawiałam się czym się różnią kiełbasy ze względu na nazwę i czy chodzi tu tylko o lokalizację (śląska, podlaska, podwawelska, toruńska - ale czemu kiełbasą grubą jest krakowska czy żywiecka)
 Jeśli ktoś wie i chce mnie oświecić, to bardzo proszę :)

 Opakowanie:




W zależności od tego jaką kiełbasę i gdzie kupujemy można dostać ją w różnych opakowaniach.
U mnie jest to hermetycznie zgrzewana folia. Zawiera 5 kiełbasek o wadze 480 g (czyli na jedną kiełbaskę przypada waga ~ 95-100g)
Na głównej stronie widnieje w lewym górnym rogu informacja o wykorzystaniu 90% mięsa z szynki. Środkową część etykiety zajmuje nazwa i logo firmy, grafika mistrza wędliniarskiego z kiełbasą na kiju, informacja o wieloletniej tradycji rodzinnej, nazwa produktu oraz emblemat informujący, że jest polecana na grilla. Kolorystycznie w bieli i kolorze bordowym, czyli klasycznie dla tej marki.
Na odwrocie biała wklejka, zawiera logo i nazwę firmy, nazwę produktu, gramaturę, skład, wartości odżywcze i warunki przechowywania

Skład:




mięso wieprzowe z szynki 90%, woda, skrobia ziemniaczana, sól, błonnik bambusowy, izolat białka sojowego, stabilizator: E 451, substancje zagęszczające E417, E 412, E425, błonnik pszenny, białko wieprzowe, glukoza, regulatory kwasowości: E326, E261, wzmacniacz smaku E621, przeciwutleniacz: E316, przyprawy, maltodekstryna, ekstrakty przypraw, hydrolizat białka sojowego, aromaty dymu wędzarniczego, olej roślinny (nieutwardzony palmowy, słonecznikowy), substancja konserwująca E250, osłonka jadalna: jelito wieprzowe
Może zawierać seler, mleko, jaja, dwutlenek siarki.


Niestety kiełbasa zawiera w swoim składzie glutaminian monosodowy oraz azotyn sodu, który uznawany jest za potencjalnie rakotwórczy.

Wartości odżywcze:


Myślę, że są na tyle widoczne by nie musieć nic dodawać.
1 laska kiełbasy to 170 kcal. To naprawdę niewiele jak na kiełbasę. 

Wygląd:

Kiełbasa o umiarkowanie intensywnym średniobrązowym kolorze. Serdelki raczej krótkie (odpowiadające stu gramom) przewiązane na końcach. W środku kiełbasa średniorozdrobniona, jasna z widocznymi kawałkami różowego peklowanego mięsa. Kiełbasa sprężysta.
Podczas krojenia nie rozpada się, podczas grillowania zachowuje swój kształt. Powiedziałabym, że jest bardzo dobra jakościowo pod tym względem.


Zapach:


Pachnie bardzo przyjemnie kiełbaskowo z wyraźną nutą wędzonki o mocnym czosnkowym aromacie.

Smak:



Przyjemnie się zaczyna, przynajmniej dla mnie, bo kiełbasa jest w miarę dobrze rozdrobniona a grubsze kawałki to takie mięsnę kąski, nie znoszę gdy kiełbasa ma w sobie twarde elementy, bądź kawałki włókien. Ta na szczęście tego nie ma.
Smakuje naprawdę dobrze, jest odpowiednio słona i wyczuwa się mocno czosnkowy smak.

Podsumowując:




Nie jestem wielką fanką kiełbas, nie jem ich też często. Jednak jeśli już kupuję, to musi być taka "moja", dobra, nie rozlatująca się i w żadnym wypadku nie może mieć dziwnych, twardych obiektów w środku.
Ta właśnie taka jest. Moglibyście powiedzieć, że przecież są naturalne wiejskie kiełbasy itd. ale one nie zawsze podchodzą mi konsystencją. Zazwyczaj mają w sobie kawałki tłuszczu, błon czy ścięgien. 


Plusy:

- odpowiednia konsystencja
- stugramowe porcje
- mocno czosnkowa
- smaczna
- łatwo dostępna
- niska cena

Minusy:

- w składzie znajdują się 2 nieprzychylne składniki
- dużo wzbogacaczy smaku


Słynna kiełbasa śląska z szynki, Madej Wróbel
Ocena: 4/6
Kaloryczność:
172 kcal/100g
170 kcal/1 kiełbasa (96 g)
Kupione w: Kaufland
Cena: 8,99 zł

Czy kupię ten produkt ponownie? 
Tak


A jeśli wolicie tradycyjne kiełbasy to zapraszam na MÓJ WIEJSKI WYRÓB

4 komentarze:

  1. Lubię mięcho, a kiełbaski ^^ Śląską mam okazję często jeść bo mojej sąsiadki z aka tato jest rzeźnikiem i jej całą paczke kiełbasy mięsa przesyła i mi przynosi zwykle ok kg xDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrobel wysyla tagze kielbase i inne wyroby za granice !!!! Z poczatku mial dobra kielbase , ale teraz zaluje przypraw , w kaszance nie ma prawie piprzu . Mysle ze poza sola nie uzywa prawie niczego . A szkoda bo jak tak dalelej bedzie zalowal to go z zagranicy wypiernicza. U nas w BRD nic dobrego o nim nie mowia , jeszcze przed 5 laty to byl on najlepszy .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że przestałam kupować, bo moi faceci zrobili masową produkcję domowej kiełbasy, ale dziękuję za informacje : )

      Usuń