19 czerwca 2015

Mini kofty i trójkolorowy makaron z selerem naciowym i warzywami (365 kcal)

Pyszny i pożywny obiad, który zachwyca różnorodnością barw.

Mini kofty i trójkolorowy makaron z selerem naciowym i warzywami




Składniki:

na 5 porcji

  • 500 g mielonej piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli drobno poszatkowanej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 papryczka piri piri
  • jajko
  • sól, pieprz, kmin rzymski
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g makaronu tricolore
  • 100 g pokrojonej w słupki marchewki
  • 100 g czerwonej papryki
  • 150 zielonej papryki
  •  cebula
  • 50 g zielonego groszku konserwowego
  • 100 g selera naciowego
  • sos sojowo-grzybowy
  • sól, pieprz
  • kolendra
  1. Zmielony filet mieszamy z posiekaną cebulą, musztardą, piri piri, jajkiem 
    i przyprawami. Formujemy małe wałeczki i smażymy na rozgrzanym oleju. 
  2. Na pozostałym po smażeniu koft oleju smażymy poszatkowaną cebulę. Gdy nabierze złotawego koloru dodajemy papryki i marchew. Dusimy do średniej miękkości. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno seler i groszek konserwowy. Skrapiami kilkoma kroplami sosu sojowego i doprawiamy do smaku. 
  3. Makaron gotujemy al dente, po ugotowaniu mieszamy z warzywami. Podajemy z koftami.
Mam smaka na kurczaka!

3 komentarze: