23 czerwca 2015

Filet z kurczaka w sosie czosnkowo-koperkowym (190 kcal)

Pyszny i aromatyczny.

Filet z kurczaka w sosie czosnkowo-koperkowym



Na 5 porcji:


* 500 g filetu z piersi kurczaka
* 2 łyżki oleju
* 500 ml bulionu drobiowego
* 1 pęczek koperku
* 1/2 pęczka szczypioru
* 2 liski bazylii
* 1 łyżka pasty czosnkowej*
* główka czosnku
* 3 łyżki mąki
* 100 ml mleka 0,5%
* zioła prowansalskie, pieprz, przyprawa do kurczaka

  1. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka podzielonego na kawałki, oprószonego w ulubionych przyprawach
  2. W garnku gotujemy bulion, dodajemy kawałki kurczaka.
  3. Na pozostały olej wrzucamy posiekaną zieleninkę i 1/2 główki czosnku. Przesmażamy dosłownie kilkanaście sekund. Dodajemy do bulionu. Gotujemy ok 10-15 minut.
  4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i pastę czosnkową.
  5. Mąkę rozrabiamy z mlekiem i odrobiną wody. Zagotowujemy. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

*Pastę czosnkową( kupiłam na Słowacji, nie wiem czy w Polsce można taką dostać, ale myślę, że bez pasty też sobie dacie radę)

Przysmaki dla taty 5Mam smaka na kurczaka!

1 komentarz:

  1. Dlaczego zaraz kocham? ;) Uważam, że mają bardzo dobre produkty takie jak masło migdałowe, tahini, masło z nerkowców i zasługują na uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń