16 czerwca 2015

Ciasto wafelkowo-kokosowe a'la "Prince Polo" - "Princessa" (260 kcal)

Pyszne, słodziutkie i zaskakujące. 
Wygląda naprawdę cudownie, najlepiej jednak przechowywać je w lodówce.

Inną jego wadą jest to, że raczej nadaje się bezpośrednio na podanie, bo gdy stoi kilka godzin na paterze, to trochę się rozjeżdża :)

Innych wad już nie ma.

Ok, ma jeszcze tą, że jest zabójcze dla naszych smukłych talii i dba o linię, by była gruba i wyraźna


Inspiracja: JAGA85

Ciasto wafelkowo-kokosowe a'la "Prince Polo" - "Princessa"



Na blaszkę 24x39 cm
35 kawałków o boku 5x5 cm
Biszkopt czekoladowy:
  • 4 jajka
  • 50 g cukru
  • 10 g ciemnego kakao
  • 1 budyń czekoladowy (65 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 50 g mąki pszennej
  1. Białka ubić, dodać cukier. Potem dodać żółtka. 
  2. Mąkę wymieszać z budyniem, kakao, proszkiem i sodą. Dodać do masy, zmiksować. Przełożyć do blaszki, piec 20 minut w 180*C
Wkładka wafelkowa:

  • białka z jajek (7-8 szt) w zależności od wielkości
  • 300 g cukru kryształu
  • 250 g wafli kokosowych w ciemnej czekoladzie (Estella z biedronki lub innych)
  • 50 g wafli kokosowych w białej czekoladzie (Pryncypałki lub Princessa)
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Wafelki pokroić w średniej grubości kostkę. Dodać posiekane orzechy i wiórka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać do białek i delikatnie wymieszać. Piec 30 min w 180*C
Masa kawowa:

  • 300 g margaryny
  • 750 ml mleka 0,5%
  • 2 budynie waniliowe (130 g)
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 35 g cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 4 łyżkach wrzątku
  • 3 łyżki likieru orzechowego (np. Soplica)
  1. W 250 ml mleka rozprowadzić budynie, wbić żółtka i wymieszać. 
  2.  Pół litra mleka zagotować dodając cukier i cukier wanilinowy. 
  3. Wlać rozrobione budynie, energicznie mieszać do zagotowania. Budyń wystudzić.
  4. Utrzeć margarynę, stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać likier. 
Przełożenie od spodu:

- wkład wafelkowy
- 3/4 masy
- biszkopt czekoladowy
- 1/4 masy
- czekoladowa polewa

4 komentarze:

  1. Super ciacho :) Lubię takie propozycje :) Słodko i pysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O raaany... ale bym je zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli ustawi się je na biszkopcie, a nie na "wafelkach" to nie będzie się rozjeżdżało :) uwielbiam je, chociaż sama robię z masą budyniową własnej roboty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną radę. O tym nie pomyślałam :)

      Usuń