28 maja 2015

Relish Czerwona cebula, La Specjale (od Develey)

Produkt dostępny już od jakiegoś czasu w Biedronce.
Występuje na koszach produktowych w dwóch wariantach.
Dziś nie ukrywam, recenzja tej (oczywiście według mnie) mniej smacznej wersji.



Relish Czerwona cebula, La Specjale
Sos warzywny z czerwoną cebulą. 



Czym jest relish?

Relish to cząstki warzyw z dodatkiem przypraw stosowane jako wyśmienity dodatek do kanapek, potraw mięsnych oraz serów. (informacja z etykiety)

Producentem Relishu jest Develey

Opakowanie:




Sos ukryty jest w średniej wielkości słoiczku (300 g). Zakręcany granatową zakrętką.
Słoik idealnie przyda się mamie na letnie konfitury.
:
Etykieta w stylu linii La Speciale dla dyskontu Biedronka.

Na naklejce znajdziemy takie informacje jak:
- wyjaśnienie nazwy produktu
- markę
- nazwę produktu wraz z wariantem smakowym
- propozycję podania (kanapka z chrupkiego pieczywa z szynką, zwieńczona relishem)
- składniki
- wartości odżywcze
- sposób przechowywania
- producent
- gramatura


Skład



cebula (40%), cukier, woda, biały ocet balsamiczny (16%) (ocet winny z białego wina, zagęszczony moszcz winogronowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn potasu) skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, cukier brązowy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, przyprawy, naturalny aromat, koncentrat marchwi i hibiskusa

Zaskakująco dobry skład, prócz naturalnych składników zastosowano jedyne pirosiarczyn potasu czyli substancję, która nie pozwala na ciemnienie owoców czy warzyw.

Wartości odżywcze:




Wartości odżywcze
W 100 g
W porcji (15 g)
Wartość energetyczna
106 kcal
16 kcal
Białko
0,6 g
0,1
Węglowodany
- w tym cukry
24,5 g
20,4 g
3,7 g
3,1 g
Tłuszcz:
0,1 g
-
 

Dip jest stosunkowo niskokaloryczny.

Wygląd:


Produkt bardzo gęsty. Kolor niezbyt cieszący oko. To taki który z pewnością można określić mianem "bury". We wnętrzu widać gęstą zżelowaną burą substancję oraz wyraźne kawałki cebuli różnej wielkości.

Nie kusi wyglądem, myślę, że jeśli przełożylibyśmy go w kubeczek do dipów i położyl na imprezowym stole to nie miałby wzięcia


Zapach:

Zapach drażniący w nos. Mocno wyczuwalny aromat octu z takim słodkim korcącym zapachem. Nie jest to najprzyjemniejszy zapach na świecie.

Smak







Najpierw czujemy kwaskowaty smak octu, potem na języku robi się słodko. Bardzo wyrazisty aromat cebuli, takiej hmmm duszonej? W zasadzie jest mi ciężko określić ten smak. Bo z jednej strony niby posmak duszonej cebuli a z drugiej po rozgryzieniu kawałków orientujemy się, że jednak mamy do czynienia z marynowaną cebulą.

Podsumowując:

Myślę, że produkt musi znaleźć swoich amatorów. Sądzę, że nie wszystkim przypadnie do gustu. Mnie nie przypadł, moim domownikom też nie... Ale za to na jego bazie wyczarowałam pyszne mięcho pieczone: (i podejrzewam, że jeśli już zużyję całe opakowanie to właśnie jako dodatek do marynaty)

 
Plusy:
- ładne opakowanie
- dobry skład

Minusy;
- nieprzyjemny kolor
- mało kuszący zapach
- smak, który nie przypadł mi do gustu
- produkt limitowany i sądzę, że później będzie trudno dostępny


Inne wersje produktu:

W sieci dyskontów Biedronka dostępny jest również Relish Jalapeno (ten jest pyszny)

Relish Czerwona cebula, La Specjale

Ocena: 2/6
Kaloryczność:
106 kcal/100g
16kcal/1 porcja (15 g)
Kupione w: Biedronka
Cena: 3,99 zł

Czy kupię ten produkt ponownie? 
Nie

1 komentarz:

  1. Też bym go chyba nie kupiła. Raz się nacięłam na podobnym produkcie. Jakoś stronie od takich produktów nie wiedzieć czemu. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń