15 maja 2015

Koktajl z rabarbarem (150 kcal)

Wiosna za oknem a w ogródku owoców brak...
Za to rabarbar wyrósł piękny, choć jeszcze nie okazały  i badylki jakby cienkie :)

Koktajl jest orzeźwiający, sycący, niezbyt słodki z fajnym kwaskowym posmakiem. 


Koktajl z rabarbarem





Przepis na 1 porcję:


  • 150 g rabarbaru
  • 140 g serka homogenizowanego Tutti owoce leśne 0%
  • 100 ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego Karotka Plus
  • 3 g stevii w proszku (1 łyżeczka płaska)
 1. Rabarbar kroimy na mniejsze części. Dusimy na patelni odrobinę podlewając wodą. Gdy zacznie się rozpadać dodajemy łyżeczkę stevii. Dusimy do uzyskania właściwej dla nas konsystencji i studzimy.
2. Serek przekładamy do miseczki dolewamy sok. Dokładnie mieszamy.
3. Do szklanki wlewamy 1/2 koktajlu, dodajemy rabarbar pozostawiając ok. 1 łyżkę na wykończenie, ponownie delikatnie wlewamy koktajl. Na wierzch wykładamy łyżkę rabarbaru

TIPY:

Możecie użyć jakiegokolwiek serka homo w ulubionym owocowym smaku.
Rabarbar zamiast stevią możecie osłodzić cukrem.


#sokfortuna #fortunakarotka #karotkaplus


Przepis dodaję do akcji:

Rabarbarowa rewolucjaWiosenne słodkości!

1 komentarz:

  1. Czasami właśnie nie mamy ochotę na maksymalne zasłodzenie, ale właśnie taki smaczek- lekko kwaśnawy, wtedy taki koktajl się sprawdzi jak nic na świecie. Akurat rabarbaru do koktajlów nie wykorzystywałam, to dla mnie nowość, ale sądzę, że wyszłoby pysznie! No i jak mało kalorii, nawet, gdy ktoś bardzo dba o linię może się o niego śmiało pokusić! Pozdrowionka i życzę udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń