26 kwietnia 2015

Przekąska: Sałatka jajeczno-pieczarkowa (250 kcal)

Dziś propozycja sałatki jajeczno-pieczarkowej.
Przepis, który często wykorzystuje moja teściowa. Jest to tradycyjna sałatka w ich rodzinie. Gości nie tylko na święta Wielkanocne ale też na wszystkich możliwych imprezach. U mnie dopiero pierwszy raz ta sałatka gościła na stole, jednak wzbogaciłam ją  czerwoną fasolę.
Jest to sałatka, którą da się lubić.
Robi się ją szybko więc jest idealna, gdy goście mają za chwilę wpaść. Lub po prostu, gdy mamy ochotę na coś "innego" na kolację.
Nie jest też kaloryczna, więc można sobie na nią pozwolić bez wyrzutów. Ma fajnie zbilansowany stosunek BTW. 


Sałatka jajeczno-pieczarkowa



Na 6 porcji:



  • 500 g pieczarek
  • 6 jajek
  • 1/2 słoika ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu 0%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  1.  Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na wrzącą wodę i sparzamy ok. 1-2 minut. Całkowicie studzimy (można przelać zimną wodą). 
  2. Jajka oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. 
  3. Szczypiorek siekamy, fasolę i kukurydzę osączamy. Mieszamy wszystkie składniki z majonezem, jogurtem oraz musztardą. Doprawiamy. 
 Przed podaniem obowiązkowo schłodzić !


Zgłaszam przepis do akcji:

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
W kategorii przekąska:

Jakubiak lokalnie
Niedocenione Jajko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz