21 kwietnia 2015

Baton z piersi kurczaka z żurawiną i pistacjami - dietetyczny, zdrowy.

Dziś przedstawiam Wam propozycję na stół imprezowy.
Choć z powodzeniem można zrobić go sobie jako alternatywę nie do końca sprawdzonej wędlinki. Będzie zdrowiej i dietetyczniej. A na pewno pewnie :P
Możecie też wykorzystać ten przepis jako dodatek mięsny do kaszy, czy ryżu - tak jak to praktykuje mój brat.

Baton jest pyszny, delikatny idealnie doprawiony. Lekko słodki dzięki żurawinie i posiada fantastyczny posmak dzięki obecności pistacji.
Naprawdę wspaniały.
Nie ma się czego obawiać (tak jak moja mama), że jeśli nie jest pieczony/smażony tylko gotowany to będzie mdły. Absolutnie nie jest.

A dla tych którzy ne lubią mięs na słodko. Niebawem wrzucę alternatywę w równie smacznej wersji (zdania są podzielone więc zależy co kto lubi)

Przepis z lekkimi modyfikacjami zaczerpnęłam z bloga Smak Zdrowia



Baton z piersi kurczaka z żurawiną i pistacjami



  • 1 kg przemielonej piersi z kurczaka (albo indyka)
  • 2 jajka
  • 50 g pistacji 
  • 50 g żurawiny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, maggi w płynie

  1. Pistacje obieramy z łupinek, siekamy na średniej grubości kawałki (jeden orzeszek na 3 części)
  2. Mieszamy pistację wraz z żurawiną.
  3. Mięso mieszamy w misce wraz z rozkłóconymi jajkami i przyprawami. 
  4. Dodajemy żurawinę z pistacjami i znów mieszamy. 
  5. Z folii spożywczej wycinamy arkusz o dł. ok.50 cm. Rozkładamy go i na środku wzdłuż nakładamy masę mięsną. Tworząc wałek (należy odstąpić od brzegów ok 5 cm). 
  6. Masę nakrywamy folią i rolujemy brzegi. Następnie łapiemy za dwa końce i i okręcamy roladą jak skakanką:) Wiążemy końce. 
  7. W dużym garnku (ja zastosowałam brytfannę, a jeśli nie macie odpowiednio dużego garnka podzielcie masę na 2 części) zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić roladę. Gotować przez ok. 45 minut - po kilkunastu minutach ponakłuwać folię by wyleciały szumowinki. Rolada się ściśnie więc nie martwcie się, że się rozleci. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz