30 marca 2015

Jajka faszerowane "wiosną" bez majonezu (90 kcal / sztuka)

WIELKANOC TUŻ TUŻ

Polecam tę lżejszą wersję jajek faszerowanych.
Dotychczas robiłam przeróżne nadzienia m.in pieczarkowe, z tuńczykiem z zielonym groszkiem czy papryką i szynką.

Te są wariacją wiosennych jajek mamy mojego przyjaciela.
I nie zawierają majonezu, więc jest to wersja odchudzona.
Ale mimo wszystko wciąż pyszna.


Jajka faszerowane "wiosną" bez majonezu


Składniki na 10 porcji:


  • 10 jaj
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 długi ogórek
  • 100 g serka 0 % (u mnie  Miss Talia, ale może być też Emilki)
  • sól, pieprz

  1. Jajka gotujemy na twardo. Rozcinamy na pół, wydrążamy. 
  2. Żółtka przekładamy do miseczki, kruszymy w dłoni bądź rozgniatamy widelcem. 
  3. Na tarce (drobne oczka) ścieramy rzodkiewkę i ogórka. Odciskamy lekko nadmiar soków.
  4. Szczypior siekamy bardzo drobno. 
  5. Mieszamy: żółtka, ogórek, rzodkiewkę i szczypiorek wraz z serkiem
  6. Doprawiamy do smaku. 
Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja VBezglutenowa WielkanocALE JAJA!Wielki Post 2015Wielkanocne Smaki - edycja VWiosenny detoks

A Tu wspomnienie ubiegłorocznej wielkanocy :)


2 komentarze:

  1. muszę takie tacie zrobić, bo on nie moze aktualnie majonezu jeść : ) W sumie może trochę jogurtu też by mozna dodać tak na oko, chyba prawda?>

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na zastąpienie majonezu :)

    OdpowiedzUsuń