24 marca 2015

Cienkie, chrupiące ciasto na pizzę bez zagniatania na suchych drożdżach (pizza z tuńczykiem, pizza Classica, pizza wiejska)

W końcu znalazłam idealne, chrupiące ciasto na pizzę. Niczym z włoskiej pizzerii.
Wypieczone ciasto stoi w dłoni i nie opada. Magda Gessler byłaby zachwycona :P
Idealne gdy mamy w szafce mąkę i suche drożdże, a nie mamy jeszcze składników by zrobić nadzienie. Bowiem pizzę szybciutko zagniatamy, odstawiamy na ok. 2 godzinki, wyskakujemy po zakupy i mamy gotową pizzę.

Ciasta nie trzeba zagniatać.
Ciasto według opinii może leżeć i całą noc, a kolejnego dnia dopiero możemy się zabrać za jego przygotowanie.

Pizza przygotowana jest z mąki pełnoziarnistej oraz mąki tortowej. Jeśli chcecie kombinować, proszę bardzo, ale podobno trzeba znać wtedy proporcję wody.

Cienkie, chrupiące ciasto na pizzę bez zagniatania na suchych drożdżach




Na 2 pizze: 

1 z 12 kawałków bez dodatków ma:



  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej tortowej (500, może by i 550 typ)
  • 10 g drożdży instant (3 raczej płaskie łyżeczki)
  • płaska łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • odrobina oleju* (do rozciągnięcia ciasta)
  1.  Do miski wsypać suche składniki, wlać wodę i kilka razy "zagnieść" ręką, aż składniki się połączą. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. 
  2. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować w ręku kulę z jednej części ciasta.
  3. Blachę do piekarnika wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Na środku umieścić kulę. Troszkę ją poklepać by się spłaszczyła, a następnie natłuścić ręce olejem i rozciągać ciasto na blasze.
  4. Ciasto posmarować sosem (najlepszy przepis na pomidorowy sos TU) i ułożyć wybrane przez nas składniki.
  5. Piec ok. 10-15 minut.
Powtórzyć czynność z drugą pizzą.


Moje pizze to po 1 klasyczna, z pieczarkami, szynką, serem, papryką, kukurydzą.
I druga podzielona na 2 części: 1/2 z tuńczykiem a 1/2 wiejska z kiełbasą krakowską i ogórkiem kiszonym




3 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjni! :) Jeszcze nigdy nie robiłam z tuńczykiem, więc w najbliższym czasie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń