24 lutego 2015

Lekka zupa brukselkowa (120 kcal/porcja)

Lekka zupa brukselkowa




Składniki na 2 porcje:




  • 100 g brukselki
  • 50 g marchewki
  • 60 g selera
  • 15 g cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g ziemniaków
  • sól, pieprz, kostka rosołowa
  1. Zagotować bulion w dowolnej ilości wody (ja wolę gęstszą zupę, więc daję ok. 3 szkl., można dać więcej i mieć pod ręką przegotowaną wodę do uzupełniania) wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, marchewkę pokrojoną w plasterki i posiekaną cebulę. Gotować ok. 15 min.
  2.  Brukselkę pokroić w ćwiartki (jeśli jest malutka to na pół), dodać do zupy gotować jeszcze 10-15 min.
  3. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem

Wielki Post 2015

4 komentarze: