1 lutego 2015

Dietetyczna potrawka z kurczaka w towarzystwie marchewki i groszku w kremowym sosie pomidorowym (140 kcal)


Dziś przepis na wspaniałą potrawkę z kurczaka. To danie jest połączeniem tradycyjnej marchewki z groszkiem i filetu z piersi. Danie przepyszne zwłaszcza do ryżu lub śląskich klusek.
Wymiennikiem piersi może być tu każde mięso - nawet to, które pozostanie nam z rosołu.


Dietetyczna potrawka z kurczaka w towarzystwie marchewki i groszku w kremowym sosie pomidorowym






Na 8 porcji:


Składniki:


  • 600 g piersi z kurczaka 
  • 400 g marchwi (ok 5 sztuk średniej wielkości)
  • 200 g cebuli (3 małe)
  • 200 g zielonego mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bulionetki do duszonego kurczaka Knorr
  • 1 op. sosu do warzyw na ciepło Knorr (ziołowo-maślany)
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • po 1/4 łyżeczki: - granulowanego czosnku - ziół prowansalskich - oregano
  • szczypta chilli i pieprzu
  • łyżka przyprawy w płynie maggi
 Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekamy w średniej wielkości kostkę. Prażymy na patelni zasypanej 1 łyżeczką soli (bez tłuszczu), podlewamy  wodą, gdy nabierze brązowego koloru. Dusimy.
  2. Marchew kroimy w kostkę, wrzucamy do cebulki. Dusimy. 
  3. Gdy marchewka będzie półtwarda wsypujemy zielony groszek i znów dusimy.
  4. W tym czasie kroimy kurczaka w kostkę i dodajemy do warzyw. 
  5. Czosnek siekamy w plasterki dodajemy do potrawki. 
  6. Gdy warzywa będą miękkie a mięso już uduszone wlewamy passatę, dodajemy bulionetki i wsypujemy zawartość saszetki z sosem. 
  7. Doprawiamy do smaku. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz