31 grudnia 2014

Frykasy (100 kcal)

Frykasy są wspomnieniem po wakacjach w Czechach, gdy w drodze zajechaliśmy do pizzerii "Grześ" w Nysie.
Zamówiliśmy coś co będzie dało się zjeść szybko, w samochodzie i przy tym nie upaćkać siebie i całej tapicerki.
Padło na frykaski, wzięliśmy na wynos. Odpaliliśmy silnik, ujechaliśmy kilka kilometrów, zaczęliśmy jeść i ... nawróciliśmy po jeszcze kilka pudełek :D

Dziś proponuję Wam frykaski w mojej wersji - niewiele odbiegają od tych Grzesiowych.
A są pyszną propozycją na imprezy czy tak jak dziś Noc Sylwestrową :)
Dla mojej rodziny i narzeczonego robienie frykasów nie musi się wiązać z zaplanowaną imprezą. Ot, pada hasło: robimy frykasy i cała rodzina jest zaangażowana, a dopiero później na stół ląduje piwo :)
Kto tylko spróbuje potem da się za nie pokroić :)

FRYKASY



Przepis na +/- 50 frykasów


Ciasto:
  • kostka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
Na wkładkę serowo-bekonową:
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g boczku
  • 1/2 opakowania czosnku w proszku
  • 1 op. ziół prowansalskich


  1. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiamy na 10-15 min w ciepłym miejscu (można odpalić palniki w kuchence i niedaleko postawić miskę nakrytą ściereczką, lub postawić przy kaloryferze /opcja zimowa/)
  2. Jajka rozkłócamy i wlewamy do drożdżowej masy, wsypujemy resztę mąki, oraz mleko rozrobione z wodą. Wsypujemy posiekaną natkę, tymianek, sól i 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
  3. Wyrabiamy ciasto (ja korzystam z męskich rąk, ale można też mikserem:P), dodajemy po pewnym czasie olej by ciasto lepiej się prowadziło. Będzie gotowe gdy całkowicie odlepi się od ręki. 
  4. Ponownie odstawiamy do ciepełka na 20 minut
  5. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą rozwałkowujemy. Wycinamy pasy w rozmiarze 2x10 cm. 
  6. Na każdym pasku układamy ser i bekon. Składamy na pół i chwytając  za przeciwległe końce skręcamy w przeciwne strony. Posypujemy obficie czosnkiem oraz ziołami.
  7. Układamy na blaszce posypanej mąką i pieczemy ok 15-20 min w temp. 180*C
Podajemy koniecznie z TYMI SOSAMI






Przekąski Sylwestrowe

30 grudnia 2014

Poduszki pizzerkowym wkładem nadziane (115 kcal)

Propozycja sylwestrowej i bardzo szybkiej przekąski.
Kupujemy spód do pizzy a nadzienie możemy wyczarować sami z tego co akurat posiadamy w lodówce.




Poduszki pizzerkowym wkładem nadziane

Na 12 poduszek:


  • opakowanie (400 g) świeżego spodu do pizzy (np. Henglein) uprzednio mocno schłodzonego
  • łyżeczka ziół prowansalskich do posypania
Na sos:
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 ml przegotowanej wody
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Farsz:

  • 3-4 duże pieczarki
  • 60 g żółtego sera (np. Gouda)
  • 60 g wędliny (u mnie mielonka tyrolska - sprawdza się świetnie, bo jest aromatyczna)

  1. Koncentrat mieszamy z wodą i przyprawami
  2. Ser i wędlinę ścieramy na tarce, pieczarki kroimy w grubsze półplasterki
  3. Ciasto przecinamy na 12 części (6x2) zachowując pergamin (inaczej strasznie się skleimy i ciężko będzie zapanować nad ciastem)
  4. Na całej powierzchni rozsmarowujemy ok łyżeczki sosu, a na 1/2 układamy składniki farszu (łyżeczkę sera, łyżeczkę wędliny i półplasterek pieczarki)
  5. Składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając pergamin, gdy ciasto jest dokładnie sklejone usuwamy pergamin.
  6. Układamy na blaszce podsypanej mąką, pieczemy 8-10 min w temp. 180 *C
Idealne solo, jak również z ulubionymi sosami czy jako dodatek do czerwonego barszczu bądź kremowej zupy pieczarkowej.


Ja, jak co roku spędzam Sylwestra w lokalu: przy dobrym zespole i wybornym jedzeniu - to taka nasza tradycja, że choćby nie wiem co, to tę jedną noc w roku wypada spędzić inaczej niż pozostałe imprezy.
A jeśli nadal nie macie pomysłu na zastawienie stołu na sylwestra to proponuję:

http://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2014/10/corn-dog-muffin-muffinki-z-parowka-bez.html
http://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2014/10/pasta-jajeczna-z-porem-wersja.htmlhttp://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2014/08/pizza-rolls-salami-i-bekonowe-szybka.htmlhttp://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2014/07/prosta-4skadnikowa-saatka-brokuowo.html


W Nowym Roku 2015 życzę Wam spełnienia marzeń i uśmiechu każdego dnia!



Przekąski Sylwestrowe

27 grudnia 2014

Zupa meksykańska - najlepsza z najlepszych (180 kcal)

Dawno mnie nie było na blogu - postaram się wytłumaczyć ze swojej nieobecności w osobnym poście.

Dziś przychodzę do was z przepisem na zupę meksykańską. Starannie wyselekcjonowaną spośród miliona przepisów i inspiracji. Jest ona końcowym efektem współpracy mojej i zaprzyjaźnionej mistrzyni kuchni. Bazą wypadową był przepis 2 chochelek http://www.dwiechochelki.pl/2010/01/zupa-meksykanska.html z dalszymi zmianami zarówno moimi jak i pani Zosi.

Zapewniam Was, że ta zupa jest najlepszą z najlepszych. Jadłam ich już tysiące, bo zawsze gdy jestem w nowej restauracji i w karcie widzę zupę meksykańską to zamawiam. Przeżuwam, smakuję i zawsze, ale to zawsze krytykuję. Bo ta "moja" jest najlepsza pod słońcem i każdy kto próbuje jej choć raz na jakiejś rodzinnej uroczystości (bo tylko zazwyczaj wtedy ją gotuję) prosi o przepis. Więc sama już odpisałam kilkadzieścia egzemplarzy na tą zupkę, a nie mówiąc ile już poszło dalej w obieg.

Teraz mamy zimową porę, więc zupka jest idealna. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca.

A dlaczego ma chiński akcent? Bo pani Zosia nie uznaje kulinarnych granic, a obecność tej mrożonki to jej zasługa (ale bardzo, bardzo genialna w swoim pomyśle)


 Zupa meksykańska

Składniki:

Na ok. 12 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie przemielony schab wieprzowy)
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka + 1 papryczka chilli
  • 1 puszka czerwonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
  • 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 2 l. bulionu z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek
1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i formujemy w niewielkie kuleczki (nabrać masy płasko na łyżeczkę - mniej więcej taka porcja). Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kuleczki na rumiano.
2. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem (tak by bulion przykrył je kilka cm. ponad powierzchnię)
3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu pozostałym po kuleczkach. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dokładamy do mięsa i gotujemy 10 min.
4. Wrzucamy mieszankę chińską - gotujemy 10 min.
5. Wrzucamy kukurydzę i fasolę - gotujemy 15 min.
6. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 15 min.
7. Wrzucamy przyprawy i doprawiamy do smaku wg uznania.

Można podawać z nachosami.