27 grudnia 2014

Zupa meksykańska - najlepsza z najlepszych (180 kcal)

Dawno mnie nie było na blogu - postaram się wytłumaczyć ze swojej nieobecności w osobnym poście.

Dziś przychodzę do was z przepisem na zupę meksykańską. Starannie wyselekcjonowaną spośród miliona przepisów i inspiracji. Jest ona końcowym efektem współpracy mojej i zaprzyjaźnionej mistrzyni kuchni. Bazą wypadową był przepis 2 chochelek http://www.dwiechochelki.pl/2010/01/zupa-meksykanska.html z dalszymi zmianami zarówno moimi jak i pani Zosi.

Zapewniam Was, że ta zupa jest najlepszą z najlepszych. Jadłam ich już tysiące, bo zawsze gdy jestem w nowej restauracji i w karcie widzę zupę meksykańską to zamawiam. Przeżuwam, smakuję i zawsze, ale to zawsze krytykuję. Bo ta "moja" jest najlepsza pod słońcem i każdy kto próbuje jej choć raz na jakiejś rodzinnej uroczystości (bo tylko zazwyczaj wtedy ją gotuję) prosi o przepis. Więc sama już odpisałam kilkadzieścia egzemplarzy na tą zupkę, a nie mówiąc ile już poszło dalej w obieg.

Teraz mamy zimową porę, więc zupka jest idealna. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca.

A dlaczego ma chiński akcent? Bo pani Zosia nie uznaje kulinarnych granic, a obecność tej mrożonki to jej zasługa (ale bardzo, bardzo genialna w swoim pomyśle)


 Zupa meksykańska

Składniki:

Na ok. 12 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie przemielony schab wieprzowy)
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka + 1 papryczka chilli
  • 1 puszka czerwonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (450 g)
  • 1/2 op. przyprawy meksykańskiej
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 2 l. bulionu z kostki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek
1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i formujemy w niewielkie kuleczki (nabrać masy płasko na łyżeczkę - mniej więcej taka porcja). Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kuleczki na rumiano.
2. Wrzucamy je do garnka i zalewamy bulionem (tak by bulion przykrył je kilka cm. ponad powierzchnię)
3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na tłuszczu pozostałym po kuleczkach. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dokładamy do mięsa i gotujemy 10 min.
4. Wrzucamy mieszankę chińską - gotujemy 10 min.
5. Wrzucamy kukurydzę i fasolę - gotujemy 15 min.
6. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy 15 min.
7. Wrzucamy przyprawy i doprawiamy do smaku wg uznania.

Można podawać z nachosami.

4 komentarze:

  1. Polecam dodać sporo kminku mielonego - doda niesamowitego smaku (zaznaczam, że nie lubię kminku niemielonego, a taka wersja mi bardzo smakuje ). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście dawno Cię nie było! Martwiłam się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna zupka, sama lubię meksykańską ale zamiast kostki używam bulion drobiowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na zupkę!

    OdpowiedzUsuń