31 grudnia 2014

Frykasy (100 kcal)

Frykasy są wspomnieniem po wakacjach w Czechach, gdy w drodze zajechaliśmy do pizzerii "Grześ" w Nysie.
Zamówiliśmy coś co będzie dało się zjeść szybko, w samochodzie i przy tym nie upaćkać siebie i całej tapicerki.
Padło na frykaski, wzięliśmy na wynos. Odpaliliśmy silnik, ujechaliśmy kilka kilometrów, zaczęliśmy jeść i ... nawróciliśmy po jeszcze kilka pudełek :D

Dziś proponuję Wam frykaski w mojej wersji - niewiele odbiegają od tych Grzesiowych.
A są pyszną propozycją na imprezy czy tak jak dziś Noc Sylwestrową :)
Dla mojej rodziny i narzeczonego robienie frykasów nie musi się wiązać z zaplanowaną imprezą. Ot, pada hasło: robimy frykasy i cała rodzina jest zaangażowana, a dopiero później na stół ląduje piwo :)
Kto tylko spróbuje potem da się za nie pokroić :)

FRYKASY



Przepis na +/- 50 frykasów


Ciasto:
  • kostka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
Na wkładkę serowo-bekonową:
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g boczku
  • 1/2 opakowania czosnku w proszku
  • 1 op. ziół prowansalskich


  1. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Pozostawiamy na 10-15 min w ciepłym miejscu (można odpalić palniki w kuchence i niedaleko postawić miskę nakrytą ściereczką, lub postawić przy kaloryferze /opcja zimowa/)
  2. Jajka rozkłócamy i wlewamy do drożdżowej masy, wsypujemy resztę mąki, oraz mleko rozrobione z wodą. Wsypujemy posiekaną natkę, tymianek, sól i 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
  3. Wyrabiamy ciasto (ja korzystam z męskich rąk, ale można też mikserem:P), dodajemy po pewnym czasie olej by ciasto lepiej się prowadziło. Będzie gotowe gdy całkowicie odlepi się od ręki. 
  4. Ponownie odstawiamy do ciepełka na 20 minut
  5. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą rozwałkowujemy. Wycinamy pasy w rozmiarze 2x10 cm. 
  6. Na każdym pasku układamy ser i bekon. Składamy na pół i chwytając  za przeciwległe końce skręcamy w przeciwne strony. Posypujemy obficie czosnkiem oraz ziołami.
  7. Układamy na blaszce posypanej mąką i pieczemy ok 15-20 min w temp. 180*C
Podajemy koniecznie z TYMI SOSAMI






Przekąski Sylwestrowe

4 komentarze:

  1. W styczniu zabieram się za tworzenie list... :) Zastanawiam się jeszcze w jakiej formie to przedstawić... czy codziennie dodawać po jednej liście czy wszystkie na raz... mam też problem ze znalezieniem grafiki. Przydałaby mi się takiego typu jaką masz w profilu na blogspocie

    A frykasów nie znam ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję.. A z tych stron co podałaś to można pobierać grafikę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajną mają nazwę! Chętnie się skuszę, ale na wersję wegetariańską ;)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ciekawie, ale z tego boczku bym z pewnością zrezygnowała :P Nawet nigdy go nie jadłam chyba :P Szpinak by chyba fajnie tu pasował :P

    OdpowiedzUsuń