1 listopada 2014

Boczniakowy wrap

Boczniakowy wrap powstał metodą dedukcji:
jeśli boczniaki można przygotować jak kotlet




jeśli tradycyjny kotlet z filetowanej, panierowanej piersi można użyć do wrapa to
boczniaki z powodzeniem mogą zastąpić filet
jeśli panierowany boczniak smażony na tłuszczu ma sporo kalorii to należy go nieco odchudzić

I tak powstał:

Boczniakowy wrap dietetyczny




Składniki:

  • 1 wrap średni (20 cm)
  • 40 g sałaty (2 liście)
  • 70 g boczniaków (czyli jeden większy grzybek)
  • 30 g ogórka (ok 6 plasterków)
  •  40 g pomidora (2 plastry)
  • 20 g papryki czerwonej i żółtej
  • 20 g cebuli
  • 20 g mozzarelli
sosy wg. upodobania lub bez (u mnie Jalapeno i czosnkowy)

Sposób przygotowania:

1. Boczniaka myjemy i wilgotnego oprószamy ulubioną przyprawą (u mnie do kurczaka).
2. Wstawiamy wodę w garnku, zakładamy pięterko do gotowania na parze, umieszczamy tam grzybka i gotujemy ok. 8 minut.
3. W tym czasie na wrap nakładamy sałatę, warzywka, na końcu boczniaka i zwijamy. Grillujemy, opiekamy w opiekaczu lub wstawiamy na kilka minut do mikrofalówki.
4. Podajemy z ulubionymi sosami. 

Na zdjęciu wersja również z panierowanym boczniakiem dla "reszty" rodziny. Tata po zjedzeniu nie zorientował się, że zjadł coś bez mięsa :) W pierwszym momencie widziałam przerażenie w jego oczach ("ale jak to NIE BYŁO mięsa?") po czym stwierdził, że pychotka i smaczyste jak normalny wrap.

6 komentarzy:

  1. Klaudio, pysznie wygląda Twój boczniakowy wrap. Uwielbiam wszelkie potrawy z boczniaka, i z boczniakiem.
    Pozdrawiam. Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaka na boczniaki. Aż się przejdę do Biedronki, bo tam je zawsze widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja porywam jednego, boczniaki uwielbiam. Ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń