24 listopada 2014

Bakłażan z Emilką i kuskusem (300 kcal i pełny brzuch)

Dziś propozycja na lekki poniedziałek - odrobinę w ramach akcji Poniedziałki bez mięs (na którą pewnie się nie załapię, bo nie miałam możliwości konstruowania całego jadłospisu)

Danie bezmięsne, wegetariańskie i niskokaloryczne, a przy tym smaczne i "inne" - jesienne przez obecność bakłażana.


Bakłażan z Emilką i kuskusem



Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Koszt: 2,00 zł / porcja


Składniki:



  • 400 g bakłażana
  • 450 g cebuli 
  • 1 papryczka chilli (15 g)
  • 250 g serka Emilka 0% tł. 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g kaszy kuskus
  • sól, pieprz, przyprawy: czosnek, oregano, jarzynka itd. 

1. Cebulę posiekać w półplasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i prażyć ok 4-5 minut
2. Bakłażan pokroić w ćwierćplasterki, dość cienkie ok. 3-5 mm grubości. Wrzucić na patelnię. Dusić aż zmięknie.
3. Papryczkę pokroić w plasterki wraz z gniazdem nasiennym (dla tych którzy są diabelscy z natury), dodać do potrawy. Dusić do momentu uzyskania jednolitego smaku.
4. Kaszę kuskus przygotować wg. instrukcji na opakowaniu. 
5. Do bakłażanowej potrawki dodać przyprawy oraz 2 łyżki koncentratu. Na koniec zmniejszyć ogień do minimum, dodać serek i od razu wyłączyć palnik.
6. Kaszę kuskus wyłożyć na talerz w towarzystwie potrawki. Podawać z ulubionymi składnikami. 


8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Lubię takie szybkie dania pełne warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najefektowniej nie wygląda ale fajnie smakuje i stanowi całkiem niezły substytut mięsa :)

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszce bakłażana w takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co to za akcja, w związku z którą zaprezentowałaś danie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Durszlaczkowa, ale jakoś ociągam się z wklejeniem banera :)

      Usuń
  4. Jadłaś w restauracji naleśniki z masłem orzechowym i warzywami? :) NA prawdę ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety do Sandomierza nieprędko zawitam ale jeśli kiedys mi się uda na pewno będe pamiętać :) Tylko o którą naleśnikarnię chodzi? Macie tam jedną? :)

    I czy u Ciebie nie nagrywają czasem "Ojca Mateusza"? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiadek dla mnie bakłażana uwielbiam, moje smaki :-) bez mięsa a jakie dobre

    OdpowiedzUsuń