13 października 2014

Szarlotka - idealne kruche ciasto

Najlepsze idealne kruche ciasto na szarlotkę robi moja teściowa.
Ciasto jest kruche i zmienne jak ... teściowa :D

Jednego dnia kruche i twarde, drugiego dnia mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek, których nie trzeba bardzo mocno wyciskać :)

Ten przepis na kruche ciasto stanowi także świetną bazę do makowca z jabłkami, którego piecze moja teściowa: jest równie szybki jak szarlotka.
Wystarczy do gotowej masy z puszki dodać 2 starte jabłka i nasączone wcześniej w rumie rodzynki (około 1 garści) i mamy pysznego makowca w kilka chwil.

Szarlotka - idealne kruche ciasto


Przepis na standardową prostokątną blachę

Ilość porcji: 40 (kawałków 5x5 cm)
Czas przygotowania: 60 minut (10 minut ciasto + 5 minut jabłka + 45 minut pieczenia )
Koszt:13 zł (całe ciasto)
          0,35 zł / porcja


Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 kg jabłek (Szara Reneta lub Boskoop)
  • 3 łyżeczki cynamonu



Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę wsypać mąkę, margarynę (zimną z lodówki) pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść mąkę i margarynę.
2. Dodać pozostałe składniki - zagnieść ciasto
3. Ciasto podzielić na 2 części - jedną odrobinę większą.
4. Większą część ciasta rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 2 cm większych niż blacha - zrolować na wałek - przenieść do wysmarowanej olejem i obsyspanej bułką tartą blachy (o ile jest to klasyczna blaszana forma) - wyciągnąć boki, docisnąć palcem by ładnie przylegała
5. Jabłka obrać ze skórki - zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć starte jabłka z nadmiaru soku, ale nie tak by były suche, lecz zachowały swoją soczystość :) (Soczek pozostały z jabłek wypijamy bo jest pyszny i bardzo zdrowy)
6. Starte jabłka rozkładamy równomiernie na kruchym cieście. Posypujemy obficie cynamonem
7. Wałkujemy mniejsze ciasto (o wymiarach takich jak blacha), przykrywamy nim jabłka. Na wierchu nakłuwamy co jakiś czas ciasto widelcem
8. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. 

Jabłko z cynamonem 2014Smaczna Jesień

4 komentarze:

  1. Szarlotka to jedno z najlepszych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aaaale bym sobie taką szarlotkę zjadła... jutro mam wolne, więc nie wykluczam, że przepis wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna szarlotka, lubię takich ciacha

    OdpowiedzUsuń