22 października 2014

Surówka urodnica z marchewki, jabłka, gruszki i jagód goji

Wspomnienie z dzieciństwa.
Zawsze zjadane ze smakiem i nazywane przez mojego tatę "Bombą witaminową", przyrządzane wtedy bez jagód goji (wszak w PRLu nie wiem czy ktoś o nich słyszał).

Dziś z pełną świadomością sałatka/surówka zjadana dla urody bo:

marchew 
wyrównuje koloryt skóry nadając lekką "opaleniznę", działa pozytywnie na skórę i paznokcie
jabłko
poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, a dzięki temu, że działa korzystnie na szybkie pozbycie się substancji toksycznych z organizmu sprawi, że cera będzie lśniła blaskiem
gruszka  
sprawi, że nasze ciało będzie bardziej jędrne i sprężyste
owoce jagód goji
mają więcej beta karotenu niż marchew, wyrównują koloryt skóry i poprawiają jej kondycję

Surówka urodnica z marchewki, jabłka, gruszki i jagód goji


 Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 5 minut
Koszt: ok 2 zł


Składniki:

  • 200 g marchewki 
  • 140 g jabłka
  • 100 g gruszki
  • 5 g jagód goji 
Sposób przygotowania:

1. Marchewkę i gruszkę obieramy
2. Jabłka kroimy na 4 części (nie obieramy ze skórki)
3. Ścieramy owoce na tarce na średnich oczkach (ja wrzuciłam do maszynki też jagody razem z resztą) dodajemy jagody
4. Mieszamy


 Sałatkę zjadłam na kolację - wiem, że niektórzy z was nie jedzą węglowodanów, więc może być to propozycja na podwieczorek lub śniadanko. Albo też może stanowić dodatek do obiadu w formie surówki.
 Wariacje z gruszkąSmaczna JesieńZabieramy ze sobą posiłek

2 komentarze: