9 października 2014

Pasta jajeczna z porem - wersja dietetyczna i standard

Za drzwiami coraz zimniej. Moja dieta to już prawie wspomnienie. Chłodne i długie wieczory sprawiają, że chce się jeść: dużo i dobrze :)
A centymetry i kilogramy przybywają :))

Idealną propozycją na taki wieczór jest pasta kanapkowa.
Tym razem jajeczna w wersji z porem - taka najczęściej gości na naszym stole. Jest pyszna, sycąca, łączy w sobie delikatność jajka i ostry smak pora. W wersji z majonezem oczywiście lepsza, ale i ta "moja" odchudzona jest całkiem niczego sobie.

Jest to danie kuchni kryzysowej - zwłaszcza dla osób, którzy mieszkają na wsi i mają jaja i warzywa za darmo :)) To taki powrót do życia ludzi pierwotnych - wspaniały i rozkoszny :) Pozostałych mieszkających w mieście zapraszam po zakupy do marketu ;>

Poza tym podaję liczbę porcji szacunkową (jedna porcja /ok. 4 łyżek/ powinna starczyć na porządne 3 kromki), ponieważ wszystko zależy od tego jak grubo posmarujemy - w zależności od tego można zrobić z pasty od 10 do 30 kanapek.


Pasta jajeczna z porem - wersja standard




Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 15 minut




















Składniki:

  • 5 jajek
  • biała część pora (ok 100 g)
  • pęczek koperku
  • 3 łodyżki natki selera
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:

1. Jajka gotujemy na twardo (8-10 min), obieramy ze skorupki, ścieramy na tarce na grubych oczkach
2. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne półplasterki - dodajemy do jajek
3. Koperek i seler siekamy, dodajemy do pasty.
4. Solimy, pieprzymy, wsypujemy ok. pół łyżeczki papryki - smakujemy i doprawiamy wg. gustu.
5. Pastę mieszamy z majonezem - jeśli chcemy bardziej "mokrą" dodajemy jeszcze majonezu - wszystko według uznania
6. Smarujemy pastą chleb i pyszna kolacja gotowa!





Pasta jajeczna z porem - wersja dietetyczna



Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 15 min

(Ja zrobiłam swoją wersję tylko z jednego jajka i odrobiny odebranego pora z powyższego przepisu, ale podaję jak się należy)



Składniki:

  • 5 jajek
  • biała część pora (ok 100 g)
  • pęczek koperku
  • 3 łodyżki natki selera
  • 1 łyżka serka wiejskiego light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku 



Sposób przygotowania:


1. Jajka gotujemy na twardo (8-10 min), obieramy ze skorupki, ścieramy na tarce na grubych oczkach
2. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i siekamy w drobne półplasterki - dodajemy do jajek
3. Koperek i seler siekamy, dodajemy do pasty.
4. Solimy, pieprzymy, wsypujemy ok. pół łyżeczki papryki - smakujemy i doprawiamy wg. gustu.
5. Pastę mieszamy z serkiem wiejskim i jogurtem
6. Podajemy na kromce pieczywa maca.

Smaczna Jesień

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować obydwa warianty. Wygląda pysznie! :_

    OdpowiedzUsuń