25 października 2014

Filet, dynia, curry - czyli czyste gary - dietetycznie w jednym garnku

Przełom października i listopada niewątpliwie kojarzy się z sezonem na dynię.
U mnie po raz pierwszy w tym roku, ale za to ten debiut jest bardzo, bardzo udany!

Danie jednogarnkowe, zapieczone w naczyniu żaroodpornym - nie dość, że przepyszne to jeszcze pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu - nie ma zmywania, a dzięki temu, że wstawiamy je na 60 minut do piekarnika, mamy czas dla siebie gdy obiad robi się sam.
Idealne rozwiązanie na sobotę :)

Danie jest niskokaloryczne, porcja zawiera ok. 200 kcal - wczoraj zjadłam je bez żadnego towarzystwa, bo kalorycznie tak wypadło, dziś natomiast znów je jadłam (bo próżniactwa jest jeszcze więcej - ugotowałam na 2 dni) ale tym razem z ryżem (50g) więc cały bardzo sycący obiadek wypadł w granicy 350 kcal (czyli dziś spokojnie odwiedzę jakiś przybytek fast wieczorem i zjem jeszcze ciacho)

Ponadto zawiera aż 25 g białka, tylko 17 g węglowodanów, a dzięki temu, że nie dodajemy już żadnego tłuszczu to w daniu jest jedynie 2,5 g tłuszczu.

Idealnie i dietetycznie - polecam!


Filet, dynia, curry - czyli czyste gary - dietetycznie w jednym garnku



Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut siekania + 60 minut pieczenia
Koszt: 10 zł / całość
             5 zł / porcja


Składniki:

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 250 g dyni
  • 90 g papryki czerwonej
  • 75 g papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz, vegeta, czosnek granulowany


Sposób przygotowania:

1. Dynię kroimy w kostkę.
2. Filet kroimy w plastry grubości ok 1 cm
3. W piórka kroimy cebulę i paprykę.
4. Czosnek kroimy na plasterki.
5. Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia żaroodpornego (mięso, warzywa + przyprawy) i mieszamy
6. Wlewamy wodę, nakrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika 200st. C i pieczemy przez 60 minut.


Zdrowe HalloweenSmaczna Jesień

2 komentarze:

  1. Lubię dania jednogrankowe
    (daj znać, gdzie będziesz wrzucać zdjęcia to wpiszę cię na listę)
    udanej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
  2. niskokaloryczne, jednogarnkowe i wygląda przepysznie - koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń