27 października 2014

Corn Dog Muffin - muffinki z parówką bez tłuszczu w meksykańskim klimacie

Dziś przepis, który chodził już za mną od dawna.
Właściwie odkąd zobaczyłam na zszywce smażone Corn Dogi (parówki maczane w kukurydzianym cieście i smażone na głębokim tłuszczu).
Oczywiście takie danie byłoby dla mnie nie do przejścia, dlatego dziś powstał mocno odchudzony przepis na muffinki w stylu Corn Dog.

Muffiny można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki, ja dodałam parówki a by troszkę nadać meksykański klimat do ciasta wsypałam ostrą papryczkę a muffiny wzbogaciłam kolorową papryką i kukurydzą.

Muffiny są pyszne i świetnie smakują z sosami: przepis na sosy tu!
Takie muffinki są idealną propozycją na imprezę czy przyjęcia, a także kinderbale.
Sama też już wiem co przygotuję na imprezkę ostatkową :))

Mimo, że muffiny nie mają w sobie grama tłuszczu, to jednak doskonale odchodzą z foremki, wprost same z niej wyskakują :))


Corn Dog Muffin - muffinki z parówką bez tłuszczu w meksykańskim klimacie




Liczba porcji: 12 muffinów
Czas przygotowania: 10 minut + 15-20 minut pieczenia (30 minut w sumie)
Koszt: 9 zł / 12 muffinów
    0,75 gr / porcja



Póki co nie działa mi licznik kalorii.
Według moich obliczeń 1 muffina to ok. 140 kcal

Składniki:

  • 200 ml ayranu (albo jogurtu naturalnego, albo maślanki)
  • 2 jajka
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 130 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, czosnek w proszku (czy ulubione przyprawy do smaku)
  • 3 parówki
  • 85 g kolorowej papryki (u mnie czerwona i zielona)
  • 100 g kukurydzy z puszki



 Sposób przygotowania:

1. Do miseczki wlewamy ayran i wbijamy dwa jajka - całość mieszamy
2. Do drugiej większej miski wsypujemy wszystkie suche składniki.
3. Paprykę kroimy w drobną kostkę, mieszamy w miseczce razem z kukurydzą.
4. Każdą parówkę roimy na 4 części (lub dowolnie tak jak odpowiada nam wysokość foremki na muffiny)
5. Łączymy mokre składniki z suchymi.
6. Do foremki nakładamy po czubatej łyżce ciasta. Dodajemy ok. łyżeczki mieszanki warzywnej a w środek wbijamy parówkę, tak by stała w pionie.
7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180-190 st. C.



Imieniny u ciociSmaczna Jesień

5 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, dobre dla dzieci zamiast kanapek do szkoły.

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie świetny pomysł na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szaleństwo , pierwszy raz widzę takie cudo. Kradnę przepis ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem ostatnio ostro zafiksowana na muffinki, ale ..........dietetyczne, bo jestem teraz na dietce i znalazłam super przepis na muffinki z kaszy jaglanej , żurawiny i orzechów. Są super. Podaję namiary http://bloghunter.pl/wpis/2757. A strona jest istną skarbnica wiedzy na przeróżne tematy :)

    OdpowiedzUsuń