25 października 2014

Chipsy błonnikowe włoskie, Sonko - recenzja produktu

Uwielbiam zbożowe przekąski tego typu, wszystkie chipsy błonnikowe, wafle ryżowe, popcornowe chipsy czyli pop cool'e.
Dziś recenzja chipsów błonnikowych formy Sonko. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z tym produktem. Jadłam już wcześniej zarówno ten jak i pokrewny smak (pizza), ale na potrzeby bloga recenzuję produkt.

Chipsy błonnikowe włoskie, Sonko
Pełnoziarniste chipsy zbożowe o smaku włoskim

Chipsy błonnikowe to idealna przekąska dla tych, którzy dbają o redukcję tłuszczów w diecie, a także dla tych wszystkich, którzy chcą wzbogacić swój posiłek w cenny błonnik. Chipsy te są fajną alternatywą dla tradycyjnych i niezdrowych chipsów, a niewątpliwie największą zaletą jest ich małe opakowanie, które wytycza porcję (bo ja mam skłonności do rozjadania się i gdybym miała dużą 150 gramową paczkę to byłabym i tak skłonna zjeść całą, sięgając nerwowo po kolejne - jestem jak ta kobieta z przedziału w filmie "Dzień Świra")

Producent na swojej stronie internetowej umieszcza taką ogólną informację o błonnikowych chipsach:

Chipsy błonnikowe to pyszna i chrupiąca przekąska o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Smak i aromat ziół prosto ze słonecznej Italii wspaniale komponuje się z chrupkimi chipsami. Poręczne opakowanie chipsów idealnie mieści się w torebce, w tornistrze, w plecaku, jako smaczna i wartościowa przekąska w pracy, w szkole, w domu i na wycieczce.

Opakowanie:



Mała paczuszka (35g) wykonana z grubej folii. Posiada fajne opakowanie, któe wygodnie się otwiera dzięki wypustkom po bokach, za pmocą których można utworzyć prostokątne pudełeczko, z którego łatwiej sięga się po chipsy.
Szata graficzna ciekawa, czarne tło z zielonymi elementami (dla smaku włoskiego).
Na głównej stronie producent skupił się przede wszystkim na przekazaniu podstawowych i najważniejszych informacji - na górze w lewym rogu mamy symbol informujący, że jest to produkt bezglutenowy. W części wyśrodkowanej opakowania znajdują się cztery podstawowe i najważniejsze elementy: logo producenta, nazwa produktu, określenie smaku oraz grafika przedstawiająca włoskie smaki: pomidory, bazylię, oliwę z oliwek oraz same oliwki. Dodatkowo na głównej stronie znajdziemy jeszcze zakładkę informującą, że produkt jest doskonałym źródłem magnezu oraz pełną nazwę produktu.

Na odwrocie znajdziemy już całą masę informacji. Znowu w lewym górnym rogu znajduje się symbol żywności bezglutenowej, a po drugiej stronie nazwa produktu wraz z określeniem smaku. Poniżej w dwóch kolumnach wyszczególniono informacje o produkcie, które są wartościowe i mają zachęcić konsumenta do zakupu: po lewej stronie procentowy udział składników i minerałów (błonnik, fosfor, magnez, potas) a po prawej zalety produktu: bez konserwantów, wzmacniaczy smaków, glutenu i syntetycznych konserwantów czy aromatów. Informacja poniżej stanowi niejako rozwinięcie zagadnienia, które wyłuszczyłam cytatem. Dodatkowo producent umieszcza adres strony, na której można zasięgnąć informacji o błonniku.Strona jest niewątpliwie powiązana z firmą Sonko (ta sama czcionka oraz odsyłacze do produktów Sonko z błonnikiem)
Dla przypomnienia podam, że dzienne spożycie powinno wynosić 20-40g (moje wczorajsze 20 a przedwczorajsze 24, wciąż mogłoby być lepiej).
Po bokach opakowania znajdziemy takie informacje jak:
- wartości odżywcze,
- udział spożycia GDA,
- pełną nazwę produktu
- informację o zawartości błonnika
- orzeczenie o bezglutenowym udziale w składzie
- skład
- datę ważności i sposoby przechowywania
- dane producenta
- gramaturę

Skład:

pełnoziarnista kukurydza popcornowa (76,6%), posypka o smaku włoskim (sól, maltodekstryna, proszek pomidorowy, naturalny aromat pomidora, naturalny aromat oliwki, mleko w proszku, ekstrakt oregano, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: ekstrakt z papryki słodkiej), oliwa z wytłoczyn oliwek.
Produkt może zawierać śladowe ilości soi i gorczycy

Skład jak najbardziej przyzwoity. Kukurydza pozyskiwana z pełnego ziarna stanowi bardzo duży udział procentowy w chipsach. Duży plus za wykorzystanie naturalnych aromatów i barwników z papryki.

Wartości odżywcze:












Wartości odżywcze
W 100g
W porcji 35g (cała paczka)
Wartość energetyczna
412 kcal
144 kcal
Białko
8,5 g
3 g
Węglowodany
- w tym cukry
62,1 g
2 g
21, 7 g
0,7 g
Tłuszcz:
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
12,2 g
1,6 g
4,3 g
0,6 g







Ponadto: w 100g w 35 g
Błonnik 9,8 g (39%**)  3,4 g
Sód  0,6 g  0,21 g
Potas  300 mg (15%*) 105 mg
Fosfor 240 mg (34%*) 84 mg
Magnez 89 mg (24%*) 31,2 mg
Mangan 0,6 mg (28%*) 0,2 mg
* % zalecannego dziennego spożycia
** % wskazanego dziennego spożycia wg dobrowolnego programu znakowania wartością odżywczą GDA opracowanego przez Stowarzyszenie PFPŻ

W 100 gramach chipsów jest mniej kalorii (412)niż w przeciętnych chipsach (Lay's ok 520 kcal, Sunbites 480 kcal) ale też więcej niż w Pop Cool'ach tego producenta (ok. 400 kcal).  Kalorycznie w 100 gramach wypadają podobnie do Laysów Prosto z Pieca (410 kcal)
Niemiarodajnym jest jednak porównywanie tych chipsów z tradycyjnymi ziemniaczanymi, ponieważ już tak malutką paczuszką (35g) jesteśmy się w stanie mocno najeść i zasycić.  Ja malutką paczką Laysów (28 g) zupełnie się nie najem i byłabym tylko rozdrażniona faktem, że to już koniec :D (bo muszę się przyznać, że swego czasu byłam chipsoholikiem)

Chipsy błonnikowe zawierają wiele cennych składników i minerałów i miło, że producent podaje dokładne dane szacunkowe.

Producent zadbał też o wyszczególnienie wartości GDA na opakowaniu:

 Dodam jeszcze dla orientacji, bo wiem, że wiele osób o to pyta na forach i stronach:

10 chipsów waży 13-15 g i odpowiada wartości ok. 55 kcal


Wygląd:


Okrągłe o nieregularnych bokach i chropowato-wypukłej powierzchni. Wyglądem przypominają uprażone, posklejane ze sobą i nieco spłaszczone ziarna kukurydzy (czyli popcorn:D). Kolor zależy od intensywności przypraw na poszczególnych chipsach i tak spotkamy w paczce zarówno lekko pomarańczowe chipsy jak i te w intensywnym kolorze (moje ulubione). Chipsy też minimalnie różnią się od siebie grubością. Na powierzchni widać dopieczone kawałki kukurydzy. Chipsy są dość kruche, dlatego w paczce bonusowo mamy trochę okruszków

Zapach:

Wyczuwalny pomidorowo-paprykowy aromat. Zapach chipsów niezbyt intensywny, ale za to bardzo przyjemny.

Smak:


O smaku zdecydowanie decyduje ilość posypki. Inaczej smakują chipsy słabo obsypane a zupełnie inaczej te, które posypki mają nie pożałowane. Wiem, że wiele osób narzeka, że chipsy są zbyt słone (ja uwielbiam sól, choć wiem, że jest niezdrowa w nadmiarze) i owszem niektóre smaki (np. pizza) są słone, jednak te o smaku włoskim nie są wcale a wcale zbyt słone. Powiedziałabym nawet, że sól jedynie delikatnie się tam pojawia. Posypka w smaku lekko kwaskowa (zapewne swój udział ma tu kwas cytrynowy wymieniony w składzie).
Sam chips jest w smaku pyszny, bardzo popcornowy. Chrupiący i aromatyczny. A dzięki posypce stanowi fajny i niezapomniany posmak.
Chipsy jak wcześniej wspomniałam mocno sycą i już taką maleńką paczuszką możemy się nieźle najeść.

Podsumowując:



Chipsy mają fajny skład. Są pyszne w smaku. Ich wygląd i niewielki kształt sprawiają, że chce się je jeść ze smakiem. Paczuszka jest idealna, kryje w sobie 35 gram chipsów, akurat tyle by stanowiło to niewielką ilość kalorii (ok. 150) na przekąskę. I choć wiem, że chipsy błonnikowe o smaku pizzy przewyższają te włoskie, to nie mogę im ubliżyć i powiem, że są pyszne (bo pizzowe jednak są przepyszne), ale nie wpłynie to w żaden sposób na ocenę końcową..

Plusy:

- niewielka akuratna paczuszka
- ciekawa szata graficzna
- wszędzie się zmieszczą
- mają prawie 4 gramy błonnika (tyle co jedno średnie jabłko)
- są smaczne i zdrowsze od tradycyjnych smażonych na tłuszczu chipsów

Minusy:

- ciutkę zbyt kruche

Inne wersje:

zdjęcie pochodzi z bloga: http://zesmakiemizpasja.blogspot.com



Chipsy błonnikowe Sonko występują w 7 smakach, pozostałe smaki to:

- ser
- grzyby
- 7 ziół
- pizza
- szpinak
- czosnek


Chipsy błonnikowe włoskie, Sonko
Ocena: 6/6
Kaloryczność: 412 kcal / 100 g
                          144 kcal / paczka (35 g)
Kupione w: Spar
Cena: 1,99 zł

Czy kupię ten produkt ponownie? 
Tak


Recenzje tego produktu znajdziesz też na blogu:
u neszamki
u Asi na blogu Ze smakiem i pasją

2 komentarze:

  1. wielokrotnie widziałam te chipsy w sklepie, ale jakoś nigdy nie mogłam się do nich przekonać. skoro tak zachwalasz to będę musiała w końcu się na nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ryżowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń