27 października 2014

3 dipy (sosy) jak z Da Grasso - do pizzy


Dziś proponuję wam 3 sosy, które są niezastąpionym elementem imprez w moim domu.
Bez względu na to, czy akurat są one dodatkiem do przyrządzonego przeze mnie dania czy do zamówionej na wynos pizzy. Bo odkąd zrobiłam po raz pierwszy te sosy, to już nigdy, przenigdy nie wzięłam żadnego sosu gratis z pizzerii.


Podstawowe sosy to sos czosnkowy i sos pomidorowy - oba są identyczne jak te, które dostaniemy do pizzy w Da Grasso. Trzeci sos jest modyfikacją sosu czosnkowego, czyli jego dietetyczną, choć odrobinę mniej smaczną wersją, wzbogacony o dodatek pieprzu kajeńskiego dla regulacji metabolizmu.

Sosy czosnkowe można wykorzystywać nie tylko do pizzy ale też jako dressing do sałatek, np. tej: http://zaklecienaszczescie.blogspot.com/2014/07/prosta-4skadnikowa-saatka-brokuowo.html, albo jako dodatek do kanapki z szynką (tak jak lubi mój tata)

Sos pomidorowy jest nie tylko świetnym wykończeniem naszej pizzy, ale jeśli odejmiemy jedną łyżeczkę wody, to będzie stanowił fajną bazę do wysmarowania ciasta drożdżowego podczas jej przygotowania.

Od lewej: dietetyczny sos czosnkowy, sos czosnkowy, sos pomidorowy



Sos czosnkowy :

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
1. Wszystkie składniki mieszamy razem z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku

Dietetyczny sos czosnkowy :

Składniki:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać wszstkie składniki z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Sos pomidorowy:

Składniki:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta chilli
  • gałązka bazylii
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • cukier dla wyrównania smaku na czubku łyżeczki
  • sól, pieprz
1. Wszystkie składniki wymieszać z posiekaną bazylią. Schłodzić. 

11 komentarzy:

  1. super, uwielbiam domowe dodatki do pizzy. polecam spróbować też sos tysiąca wysp - smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł, domowe sosy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tekupne czasem też są pyszne, ale te wiadomo zdrowsze :)

      Usuń
  3. Fatalny jest ten szary tekst na szarym tle. Nic nie widać. Weź to zmień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sosy domowej roboty są najlepsze ale Twoja receptura odbiega od tej jaka jest w pizzerii Da grasso, ponieważ ich sos czosnkowy jest słodki, a bez cukru nie osiągnie się takiego efektu, Twój opis wprowadza po prostu w błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodki? To może jakaś inna receptura? Ten który ja jadłam, na pewno nie był słodki.
      Ale w sumie było to ładny czas temu, bo już nie jadam majonezowo-śmietanowych sosów, więc może coś od tamtej pory się zmieniło.

      Usuń
  5. Oczywiście, że sos z DaGrasso jest słodzony, a poza tym 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu to zaledwie 3 łyżki sosu i do tego aż 3 ząbki czosnku i jeszcze czosnek granulowany? Z tymi proporcjami na pewno wszystko ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, sos musi być mocno czosnkowy, bo to sos czosnkowy a nie jogurtowo-czosnkowy który z natury jest delikatniejszy

      Usuń
  6. czosnkowy da-grasoo to 3 łyzki smietany 18, 1 łyzka majonezu mosso , zioła prowansalskie+ wiecej bazyli i oregano , czosnek 3-5, szczypta cukru i soli 2-4 kropli cytryny

    OdpowiedzUsuń