16 września 2014

Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto

Pyszne  i bardzo szybkie danie.
Pojawia się na stole w niecałe 10 minut, znika jeszcze szybciej, dlatego wybaczcie, że zdjęcie tylko jedno. Ale głodomorra przezwyciężyła nad cierpliwym zazwyczaj obiektywem.


Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto


Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:


* 150 g makaronu tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim (lub jakiegokolwiek innego tagliatelle)
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* 2 garście liści bazylii
* 1 garść lubczyku
* 2 łyżki wyłuskanych nasion pestek dyni
* 2 małe ząbki czosnku
* 1 łyżka pomidorów suszonych z chilli i oregano Skworcu
* 1 pomidor Lima
* 3 łyżki startej zielonej Goudy z pesto

Przygotowanie:

1. Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu by był al dente (ja gotowałam 8 minut)
2. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni
3. Uprażone pestki zmiksować razem z ziołami
4. Na patelni rozgrzać oliwę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwiluńkę smażyć by wydobyć aromat.
5. Dorzucić pesto i wyjęty z wody, lecz nie odcedzony makaron (tak by troszkę wody zmieszało się z pesto). Chwilkę dusić by składniki się połączyły.
6. Podawać z tartym serem i pomidorkiem.

Przepis bierze udział w konkursie 




Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa wersja pesto:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W podziękowaniu za udział w moim konkursie chciałam przesłać Ci kod rabatowy na zakupy, proszę o kontakt mailowy :-)

    OdpowiedzUsuń