3 września 2014

Kurka i jajka (dietetycznie) - duet idealny

Śniadaniowa propozycja, którą znają wszyscy miłośnicy leśnych zakamarków :)

Niedzielne i wczorajsze grzybobranie całkiem udane :) Szkoda, że nowy rok szkolny i mnóstwo pracy uniemożliwiają mi poranne wypady do lasu.
Popołudniami to już nie to samo, a w weekendy więcej grzybiarzy niż samych grzybków:/


Kurka i jajka
czyli jajecznica z cebulką i kurkami w wersji dietetycznej


Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut



Składniki:



  • 1 jajko
  • 3 białka
  • 150 g kurek
  • 60 g cebuli
  • 30 g rukoli
  • 2 oliwki
  • 20 g czerwonej papryki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania;
1. Myjemy kurki: do miski wlewamy wrzącą wodę, dodajemy łyżkę soli - wrzucamy grzyby i moczymy aż będą czyste i troszkę zmiękną.
2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę - mieszamy z dwoma szczyptami soli, prażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu (można podlać kropelką wody).
3. Kurki siekamy w średniej wielkości kawałki. Dorzucamy do już miękkiej cebuli. Dusimy aż kurki będą wciąż sprężyste, ale też miękkie - czyli około 5 minut.
4. W miseczce roztrzepujemy jajko i białka. Dodajemy pieprz i zioła.
5. Wlewamy do grzybków, energicznie mieszamy do połączenia się składników i ścięcia jaj.
6. Na talerz wykładamy rukolę, na nią jajecznicę, a dekorujemy plasterkiem papryki i oliwką.

Pyszności - wspaniałości.
Ja podałam ją z lekkim pieczywem błonnikowym



Taką jajeczniczkę z powodzeniem można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, bo moim zdaniem lepiej i wyraziściej smakuje na zimno niż na ciepło.

Przepis dodaję do akcji:


Śniadanie z jajem Szkolne śniadania Grzyby

8 komentarzy: