26 września 2014

Jabłkowe suszki z piekarnika czyli owocowe chipsy - zdrowiej

Dziś propozycja na pyszne i przede wszystkim naturalne chipsy jabłkowe. 
Takie suszki można wykonać na co najmniej kilka sposobów: w piekarniku - tak jak moje, bądź w suszarni do owoców. A także w kilku wariantach: z cynamonem, wanilią, kardamonem czy przyprawą do piernika.
Moje są naturalne,posypane szczyptą cynamonu, tak by nie zdominować właściwego smaku




Moja siostra bardzo często kupuje chipsy jabłkowe "Jabcusie" marki Cykoria. Smak: całkiem niezły, ale ja, jak to ja, zajrzałam od razu na etykietę a tam:

jabłka, cukier, regulator kwaśności, kwas cytrynowy E330, przeciwutleniacz: Kwas L-askorbinowy E300
żródło: tu

Tego znieść nie mogłam więc zrobiłam własne i dałam jej do skosztowania. Stwierdziła, że smakują całkiem nieźle, choć ja i tak będę upierać się przy tym, że te domowe są o niebo lepsze, przede wszystkim zdrowsze, bez dodatku cukru czy kwasku cytrynowego (dlatego też nie zachowują tak ładnego koloru jak te sklepowe), z jabłek pochodzących z własnego sadu, a co się z tym wiąże - całkowicie za darmo :))

Potrzebujemy do ich stworzenia tylko jednego składnika 1-3 jabłek (w zależności od wielkości, bo tyle zmieści się nam na dużej blaszce. 

Jabłkowe suszki z piekarnika, czyli owocowe chipsy - zdrowiej

Składniki:


* jabłko (1-3 szt)

Sposób przygotowania:

1. Jabłko myjemy. Usuwamy gniazdo nasienne za pomocą nożyka do wydrążania. 
2. Kroimy na bardzo cienkie talarki.
3. Układamy na blasze wstawiamy do piekarnika najpierw funkcja grill przez kilka minut, potem piekarnik z termoobiegiem. Co jakiś czas kontrolujemy i przewracamy, żeby się nie przykleiły
4. Suszymy przy otwartych drzwiczkach (nawet do rana). 

Wiadomo, że wszystkie nie wyjdą idealnie, kilka moich się spaliło. Ale to i tak niewielki nakład.
Jabłko z cynamonem 2014 Jabłka wolności

1 komentarz: