26 września 2014

Jabłka z brzoskwiniami w musie - do słoika na zimę

Dotychczas każdego roku robiłam mus z jabłek na zimę. Tradycyjny, rozparkotany, gładki idealny do naleśników.
Tym razem postanowiłam zaszaleć i to podwójnie. Wzbogaciłam mus nie tylko o kawałki owoców lecz także o brzoskwinie. Wyszło pysznie i smakowo zupełnie inaczej.
Uwierzcie, że naprawdę warto.

Mus stanowi idealną bazę do naleśników, deserów czy owsianki.


Jabłka z brzoskwiniami w musie




4 słoiki o poj. 900 ml

Składniki:

1 porcja to 1 słoik:



  • 20 jabłek
  • 10 brzoskwiń
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 łyżek cukru
  • woda do podlewania musu
Sposób przygotowania.



1. Obieramy 10 jabłek, kroimy niedbale w kostkę, wrzucamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Podlewamy ok. 0,5 szkl. wody, dusimy pod przykryciem do niemalże całkowitego rozciapciania jabłek.
2. Obieramy brzoskwinie, pestkujemy, kroimy w kostkę - wrzucamy do musu.
3. W międzyczasie obieramy kolejne 10 jabłek, kroimy w ładną kosteczkę - wrzucamy do garnka. Dusimy do czasu aż owoce będą miękkie ale jednocześnie do momentu w których nadal zachowają swój kształt.
4.  Wsypujemy cukier, stopniowo - w zależności od tego jak słodkie są jabłka i brzoskwinie - moje brzoskwinie niestety nie były zbyt słodkie.
5. Gotowe owoce razem z musem wkładamy do wyparzonych słoików. Gorące zakręcamy, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia - nie pasteryzujemy.


TIPY:
Przez cały czas kontrolujemy poziom wody, by owoce się nie przypaliły.


Jabłko z cynamonem 2014Jabłka wolności

3 komentarze:

  1. Robiłam osobno z jabłek i z brzoskwini, że też nie pomyślałam o połączeniu :|

    OdpowiedzUsuń