6 sierpnia 2014

Szwedzka sałatka z czosnkiem i cebulą

Każdy z nas chyba miał okazję spróbować sałatki szwedzkiej w wielu wersjach i wariantach.
Podstawowym składnikiem tej sałatki są ogórki. Dodatkowo można uzupełniać ją o inne składniki (marchewkę, paprykę, cebulę).
W moim rodzinnym domu sałatkę szwedzką robiło się od lat.
Ale dopiero od 3 lat robimy Szwedzką z tego przepisu. Jest naprawdę pyszna i już co roku gości na naszym stole.
Dlaczego jest taka dobra?
Na wierzchu każdego słoiczka układa się niewielką warstwę cebuli krojonej w piórka i czosnku w plasterkach.
To dzięki tym dwóm składnikom nabiera pysznego aromatu.
Ogórki zachowują swoją kruchość, w smaku sałatka nie jest zbyt ostra, cebulka i czosnek z tej zalewy są przepyszne i wszyscy walczą o to by dostać ich jak najwięcej.

Wspaniale smakuje z tłuczonymi ziemniaczkami i gulaszem z mięska wieprzowego czy wołowego.


Szwedzka sałatka z czosnkiem i cebulą


Liczba porcji: ok. 13 słoiczków
Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pasteryzacji
Koszt: ok. 15 zł (w zależności od ceny ogórków)


Składniki:





  • 2 kg ogórków (średnich lub grubych - sałatkowych)
  • 2 cebule cukrowe (duże główki)
  • 1 główka czosnku
Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 6 szklanek wody
Przyprawy na słoik:

  •  2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 0,5 łyżeczki gorczycy

Sposób przygotowania:



1. Ogórki pokroić w plasterki (lepsze będą plasterki o średniej grubości, ale co i jak kto lubi)
2. Nałożyć ciasno do słoików (ale naprawdę ciasno, bo potem może okazać się, że w słoiku będziecie mieć zalewę z ogórkami a nie ogórki z zalewą) zostawiając ok 3 cm marginesu od góry
3. Cebulę pokroić w piórka, nałożyć ok 2 cm warstwę na słoik
4. Plasterki czosnku posiekać, nałożyć na cebulę.
5. Zalewę zagotować, nalewać do słoików.

Pasteryzować ok. 15 minut, potem odwrócić słoiczki do góry nogami. Przywrócić do pionu gdy już ostygną:)




Wklejam też tegoroczną etykietkę, gdyby ktoś chciał skorzystać :))


Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz