9 sierpnia 2014

Ogórki kanapkowe ze słoika

Przepis na ogórki kanapkowe, choć w zasadzie ogórki te najlepsze są na zakąskę do wódeczki.

I w zasadzie pierwszy raz tak właśnie jadłam te ogórki, na zakończenie sezonu jabłkowego, gdy po pracy organizuje się dla wszystkich pracowników "wianek", czyli popijawę na której gospodarze (czyli akurat moja rodzina) stawiają pracownikom wódkę, a kobiety, które pracowały przy zbiorach przynoszą ze sobą na zagrychę swoje przetwory. Nie brakuje też wiejskich wyrobów, bo tradycyjnie przed sezonem odbywa się świniobicie (wiem, to straszne).
Uważam, że to bardzo miła tradycja, która nie powinna zaniknąć.
Potem są śpiewy, żarty i jest naprawdę swojsko i zabawnie :))

Właśnie wtedy skosztowałam tych ogórków na zagrychę, wtedy bardzo mi posmakowały i więłam przepis.
Teraz gdy je już zrobiłam to mogę powiedzieć, że są mocne :) Takie akurat na zagrychę, ale jeśli chcecie wykorzystywać je zgodnie z przeznaczeniem z nazwy, czyli na kanapki, polecam obniżyć proporcję octu i cukru. O czym jeszcze wspomnę podczas spisu składników.



Ogórki kanapkowe ze słoika


Liczba porcji: ok. 10 średnich słoików
Czas przygotowania: 30 minut + 4godziny oczekiwania + 5 minut pasteryzacji
Koszt: ok. 18 zł (w zależności od ceny ogórków, papryki)

 Składniki:

 Ogórki z kąpielą:

  • 2 kg średniej wielkości ogórków
  • 0,5 szklanki soli
  • 2 litry wody
 Do słoików dodatkowo:
  •  2 duże czerwone papryki
  • 10 ząbków czosnku
  • koperek pęczek
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 5 liści laurowych
  • szczypta pieprzu
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka kurkumy
  • szczypta imbiru
Sposób przygotowywania:

Ogórki:
1. Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż w ok 2-3 mm grubości pasy (plastry).
2. W dużym garnku/misie robimy kąpiel: wodę mieszamy z solą.
3. Ogórki wrzucamy do kąpieli i zostawiamy na ok. 4 godziny - niech się kąpią

Słoiczki:
1. Kroimy: czosnek w cienkie plastry, koper siekamy, paprykę kroimy w słupki.
2. Ogórki odcedzamy i ukladamy "na stojąco" do słoików, co jakiś czas wrzucając troszkę papryki. Na wierzch słoika dodajemy jeszcze koperek i czosnek.

Zalewa:
1. Cebulę kroimy w grubą kostkę.
2. Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i gotujemy ok. 10-15 minut
3. Zalewę wlewamy do ogórków w słoikach.
4. Zakręcamy, pasteryzujemy przez 5 minut.
5. Odwracamy do góry dnem.



Ogórki są mocne dlatego proponuję taką wymianę składników w zalewie, z:
2 szkl. wody
2 szkl. cukru
2 szkl octu

zmienić na:
2,5 szkl. wody
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. octu



Po dłuższym czasie ogórki nabierają żółtego koloru, te ze zdjęć są świeżo wyjęte po pasteryzacji, stąd też ich zielony kolor, być może niedługo uzupełnię przepis o zdjęcia z sałatką po kilku tygodniach od zrobienia. Przetwory

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ogóry! Pyszności, a jak fajnie smakują na kanapce z serkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamamumina:W przepisie ma być koper czy koperek?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koper i koperek to dla mnie to samo :) Chodzi mi o zieloną część kopru,gdyby było inaczej pisałabym o kwiatostanach

      Usuń