28 sierpnia 2014

Jedz polskie jabłka! - już prawie na mecie


Kochani, do końca akcji pozostało już tylko 4 dni!

Zachęcam Was po raz kolejny i tym samym już chyba po raz ostatni do tworzenia nowych przepisów z jabłkami w roli głównej :)

Zgromadziliśmy już całkiem pokaźną kolekcję, w której dominują ciasta.
Może macie kolejne propozycje na słodkie pyszności?
Albo wykażecie się kreatywnością i zrobicie wytrawne danie z dodatkiem jabłka?

Macie fantastyczne pomysły. Jestem pod dużym wrażeniem. :))

Link do akcji:





A ja na dziś przygotowałam jabłeczny alfabet (z racji zbliżającego się nowego roku szkolnego):



A - ANTONÓWKA - jabłko stare jak świat :) wielu kojarzy je z dzieciństwem i beztroskim czasem. Coraz rzadziej można ją dostać na straganach, ale jest idealna do:
  • przetworów
  • suszenia
  • ciast i deserów
B - BŁONNIK - wpływa korzystnie na florę jelitową, w Polsce wciąż spożywa się go zbyt mało. Cierpisz na zaparcia? Jak to zmienić? Oczywiście jedząc jabłka! Koniecznie ze skórką :) 

C - CUKIER - wiele osób na diecie świadomie rezygnuje ze spożywania owoców w obawie przed cukrem, zwłaszcza należą do nich Ci, którzy mają świadomość, że w jabłkach znajdziemy go więcej niż w innych owocach. Jak ich przekonać? Jabłka są zdrowe i nasycą Cię bardziej niż batonik, który cukru ma w sobie zdecydowanie więcej.


D - DIETA - jabłka powinny mieć swoje stałe miejsce w naszym żywieniu, nie tylko podczas określonej diety. Należy jednak pamiętać by nie przesadzać z ich ilością, wiele przysłów mówi o tym, by jeść jedno jabłko dziennie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowaniu zdrowia. Istnieją diety opracowane tylko i wyłącznie na bazie jabłka. Nie należy traktować ich jako skuteczne, bo choć jabłka mogą wspomóc przemianę materii i stosowanie takiej diety przez kilka dni pozwoli poczuć się "lżejszym", to niestety diety te są bardzo restrykcyjne i nie zalecają już spożywania innych pokarmów poza jabłkami.

E - EKOLOGIA - wspominałam Wam już wcześniej, że moja rodzina specjalizuje się w uprawie jabłoni. Wiele ostatnio mówi się o owocach ekologicznych. Czy da się wyprodukować jabłko ekologiczne? Teoretycznie się da. W praktyce takie jabłko wcale nie jest zdrowsze od tych chemicznie odżywianych. Dlaczego? Choroby jabłoni nie ominą żadnego drzewa, a spożywanie takich jabłek ekologicznych z grzybem i zawirusowanych nie jest do końca bezpieczne. Dlatego, nie należy przekreślać jabłek, które są pryskane środkami ochrony roślin - one mają na celu chronić a nie szkodzić. Jabłka pryska się w okresie wiosenno-letnim, natomiast zbiory przypadają na jesień - dlatego spożywanie takich owoców jest całkowicie bezpieczne.
Co ważne, producenci często sprzedają zwyczajnie "brzydkie" jabłka, które pomimo opryskania uodporniły się na jakąś chorobę, dlatego warto zastanowić się czy za często wyższą cenę warto kupić wizualnie gorszy produkt, tylko po to by ucieszyć własną świadomość

F - FLAWONOIDY - to substancje, które są przeciwutleniaczami i pomagają blokować uszkadzanie tkanek, przez co nie pozwalają na namnażanie się nieprawidłowych komórek. Badania kliniczne potwierdziły, że u osób poddanych testom, które jadły przynajmniej jedno jabłko dziennie obniżył się poziom zachorowalności na raka jelita grubego o 50%. Najwięcej flawonoidów znajduje się tuż pod skórką jabłka, dlatego nie należy ich obierać ze skórki przed spożyciem. 

G - GALA - nie byłabym sobą, gdybym w tym miejscu nie wymieniła nazwy moich ukochanych jabłek. Póki co dojrzewają jeszcze na drzewach, ale już pod koniec września będą nadawały się do zbioru. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to musicie spróbować, choćby nie wiem co! Są niewielkich rozmiarów, przez co nazywane są przez naszą rodzinę "szkolnymi", zawsze braliśmy po kilka do plecaka, by podzielić się jeszcze pomiędzy innymi uczniami.

H - HISTORIA - jabłka mają najbardziej bogatą historię spośród wszystkich owoców. Dlaczego więc ten "biblijny" owoc mielibyśmy zastąpić liczi, bananem czy kiwi? A oto kilka fajnych faktów:

  • zakazany owoc - jabłko uważa się za biblijny rajski owoc, który spożyli pierwsi ludzie. To dość prawdopodobna wersja, jeśli założymy teorię, że mieścił się on na terenach Azji Środkowej - krainy bogatej w dzikie jabłonie
  • mitologia obfituje w jabłka - mamy w greckiej "jabłko hesperydy" - owoc należący do Hery; w mitologii rzymskiej czerwone jabłka przynależały do Wenus i były symbolem miłości; w mitologii celtyckiej na środku wyspy śmierci Avalon rosła jabłoń, której owoce przywracały życie umarłym; w mitologii nordyckiej jabłka są owocami zapewniającymi młodość 
  • skórka z jabłka może być zapowiedzią zamążpójścia - ale tą historię wszyscy znamy z wróżb andrzejkowych
  • jeże w rzeczywistości nie interesują się jabłkami, nie jedzą ich - są mięsożerne
  • prawo grawitacji odkryte zostało dzięki spadającemu jabłku
  • Big Apple to inna nazwa Nowego Jorku
  • jabłko to symbol i nazwa (Apple) najprężniej rozwijającej się firmy komputerowej
  • szarlotka nie jest polskim ciastem - to narodowy symbol Stanów Zjednoczonych, oczywiście z dekoracyjną krateczką z ciasta na wierzchu
  • przeciętne jabłko waży 200 g
  • Polak zjada około 45 kg jabłek (to ponad 2 skrzynki) rocznie (i 18 kg bananów)
  • jabłko kiedyś było lekiem, nie owocem deserowym
  • pestki jabłka nie są trujące - zawierają amigdalinę, która jest trująca ale w znacznych ilościach
I - IG - jabłko ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35

J - JEDZ JABŁKA - o tym nie trzeba nikomu przypominać. I nie ważne czy jemy je na złość Putinowi, czy by poprawić sytuację bytową sadowników. Powinniśmy jeść jabłka przede wszystkim dla samych siebie, bo jabłka to samo zdrowie

K - KALORIE - w 100 g jabłka znajduje się niecałe 50 kcal, dlatego duże jabłko o wadze 200g to jedynie 100 kalorii - idealna przekąska pomiędzy posiłkiem

L - LIOFILIZACJA - kochana technika dąży na przód i dzięki niej możemy cieszyć się liofilizowanymi jabłkami, czyli na przykład zdrowymi chipsami owocowymi - liofilizowane plasterki jabłka mają w 100 gramach o około 150 kalorii mniej niż chipsy ziemniaczane - warto więc zamienić jedne na drugie i zdrowo chrupać podczas ulubionego serialu :)

M - MUTSU - to odmiana jabłoni dla estetów - jeszcze kilka lat temu wielkie zielone jabłka były pożądanym owocem, kojarzyły się z zachodem i "lepszym" światem w popeerelowskiej Polsce, dziś są z powodzeniem uprawiane na naszych gruntach. Pięknie wyglądają i są wyjątkowo soczyste.

N - NIEMOWLACZKI - jabłko to jeden z pierwszych owoców jaki podajemy dzieciom, oznacza to tym samym, że pewnie też był to nasz pierwszy posmakowany owoc, dlatego tak bardzo jest przez większość lubiany. Jeśli coś jest dobre dla maluchów musi być też dobre dla nas. Ja do dziś pamiętam smak tarkowanego jabłka wyjadanego ze specjalnej plastikowej tarki z pojemniczkiem. Mniaaaam :)

O - OCET- jabłka są świetnym produktem, który należy wprowadzić w diecie oczyszczającej. Niestety nie jestem dietetykiem więc nie będę polecać żadnej diety ani żadnego przepisu, by nie przedobrzyć. Powiem Wam tylko o occie, który wypity rano na czczo nie tylko reguluje pracę jelit, wspomaga trawienie ale też pozwala zachować szczupłą sylwetkę. W akcji znajdziecie kilka przepisów na domowy ocet jabłkowy.

P - PEKTYNY - zawarte w jabłkach doskonale wiążą metale ciężkie - dzięki temu, że ołów czy kobalt "przykleja" się do pektyny z jabłka może zostać z łatwością wydalony z naszego organizmu.
                                             Nie zatruwajmy się    więc i jedzmy jabłka :)

R - RENETA - Szara Reneta - tę odmianę znają wszystkie panie urzędujące w kuchni - Reneta znaczy tyle co 'królowa' a jeśli chcemy stworzyć prawdziwe kuchenne królestwo to połączenie dwóch władczyń w kuchni może być idealne. Najlepsza do wysmażania i duszenia a także świetnie sprawdza się do szarlotek starta bezpośrednio. Zachowuje też najdłuższą trwałość w przetworach na zimę spośród innych odmian.

S - SYMBOLIKA - jest symbolem całości, miłości - także cielesnej, wieczności i nieśmiertelności, życia ale też śmierci a także symbolem końca, niewierności i niezgody



T -  TRAWIENIE - nie ma nic lepszego na trawienie i regulację pracy jelit niż jabłka. W połączeniu z zieloną herbatą mogą stanowić idealny zestaw, który spokojnie można włączyć jako przekąskę pomiędzy posiłkami

U - URODA - jabłko i jogurt? jabłko i miód? - o tak, ale nie będziemy tym razem nic jeść - zblenduj jabłko i wymieszaj z jogurtem a uzyskasz maseczkę złuszczającą, zmieszaj z miodem a nawilżysz skórę. Albo skorzystaj z przepisu na sałatkę piękności umieszczoną w akcji i ciesz się promiennym, słowiańskim wyglądem.

W - WITAMINY - C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, A, E, D, K, β-Karoten, E160D - dużo? DUŻO! aż tyle witamin zawiera jedno jabłko

Z - ZDROWIE - każdy powinien o nie dbać. Na szczęście jabłka idą w parze ze zdrowiem a zdrowie z jabłkami :) Kumpelstwo idealne






Źródła zdjęć:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

5 komentarzy:

  1. Fajny post, zebrałaś w nim wszystko co najważniejsze o jabłkach. Samo zdrowie, dobre rodzime polskie. Pyszne i szkoda że owoce zachodnie je wypierają. Ale może to się zmieni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alfabetycznie o jabłku i tak świetnie napisane - szacunek dla autora. Lubię jabłka i cenię sobie ich właściwości leczniczo-dietetyczne, zwłaszcza zbawienne dla naszych jelit. Jem dwa jabłka dziennie lub piję sok 100% z Gomaru, właśnie dlatego aby mój organizm przefiltrował i oczyścił się z toksyn. Na zdrowie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super post! :) A my zapraszamy do siebie do restauracji w Wawie! :)

    OdpowiedzUsuń