12 sierpnia 2014

Faszerowana papryka mięsem wieprzowym i ryżem

Dziś dość tradycyjny przepis na faszerowaną paprykę. 
Każda gospodyni ma jakąś swoją wizję tej potrawy, więc ja zakłócać Wam jej nie będę, tylko cichutko przedstawię swoją.

Powiem tylko, że ta jest niezwykle pyszna za sprawą podsmażanego mięska i bardzo aromatyczna dzięki dodanej zielenince, która króluje w mojej kuchni.

Faszerowana papryka mięsem wieprzowym i ryżem


Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godz.
Koszt: 63 zł / całość
            4 zł / porcja



Składniki:



  • 16 dużych papryk 
  • 1 kg przemielonej szynki wieprzowej
  • 300 g ryżu parboiled 
  • 2 duże cukrowe cebule (lub 4 średnie żółte)
  • 0,5 główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 zielone części pora
  • 0,5 selera naciowego
  • pęczek bazylii 
  • pęczek tymianku
  • 50 g oleju do smażenia (lub wg. uznania więcej, mniej)
  • 300 g sera mozzarella z bloku (na wagę)
  • sól, pieprz, zioła prowansalski i inne przyprawy według uznania
  • 500 ml bulionu

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu, skracając czas o 5 minut. Przełożyć do miski. Całkowicie wystudzić. 
2. Cebulę obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę. Zeszklić na oleju.
3. Dodać mięso. Smażyć do momentu aż mięso będzie białe i wytworzą nam się swobodne kuleczki mięsa, a woda całkowicie odparuje.
4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Podlać odrobiną bulionu i dusić kilka minut a w międzyczasie:
6. Posiekać zieleninkę: pietruszkę, pora, selera i zioła - dodać do mięsa i dusić jeszcze chwilę aż nabierze aromatu a cała woda wyparuje.Lekko doprawić.

7. Pozostawić do wystudzenia.
8. Paprykę umyć, osuszyć. Ściąć kapelusz i wyciąć gniazdo nasienne. Usunąć pozostałe białe błonki ze środka.
9. W misce wymieszać wystudzony ryż i wystudzone mięso. Doprawić do smaku w razie potrzeby.
10. Łyżką nakładać farsz do papryk, delikatnie go ubijając. (Nie robimy kopczyków, tyko płasko nakładamy). Przykrywamy kapelusikiem.

11. Papryki układamy na blasze piekarniczej. Podlewamy pozostałym bulionem (można robić to stopniowo, co jakiś czas dolewając)
12. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C i wkładamy blachę z papryczkami. Pieczemy ok 30 min (kontrolując wcześniej sytuację).
13. Ser ścieramy na tarce.
14. Uchylamy piekarnik po 30 minutach i delikatnie ściągamy z papryk kapelusiki. Posypujemy serem i ponownie przykrywamy kapeluszami.

15. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut

Pozostały bulion można wykorzystać do zrobienia sosu pomidorowego.
Lub tak jak ja, podać paprykę z jogurtowo-majonezowym sosem czosnkowym.


Faszerujemy 2014! Warzywa psiankowate 2014

6 komentarzy:

  1. mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
    będę tu częstym gościem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mam talentu do fotografii, więc zdjęcia są bardzo domowe i nieprofesjonalne :)
      Może kiedyś w przyszłości się nauczę robić ładniejsze i bardziej artystyczne.
      Ale to dopiero jak pójdę "na swoje".

      Usuń
  2. Pychotka! Ja robię podobną, ale duszę ją w garnku w niewielkiej ilości wody, jest wówczas bardziej miękka. Witam w mojej akcji psiankowatej :) Zapraszam do dalszego udziału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też jakaś opcja :)
      KIedyś wypróbuję Twoją metodę :)

      Usuń
  3. dziś kupiłam papryki , jutro zrobię na obiad , tyle że na parzę , nie mam piekarnika :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie papryczki!Zjem jedną i jestem pełna!

    OdpowiedzUsuń