1 lipca 2014

Zdrowe spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowym i indykiem

Dziś planowałam inny obiad, ale w ostateczności dostosowałam się do reszty rodziny i też  jadłam spaghetti. Z tym, że moje o wiele zdrowsze.

Spaghetti jest pyszne, mocno energetyczne. Podaną porcją można się najeść do syta. Czosnek nadaje cudowny aromat całej potrawie, a węglowodany idealnie współdzielą miejsce na talerzu z białkiem, przy minimalnej obecności tłuszczu, którego nie używamy do przyrządzania potrawy.

Zaletą tej potrawy jest także cena. Jest to przepis na tanie danie, więc zadowoli, każdą panią domu będącą na diecie i liczącą wydatki.

Polecam tę wersję spaghetti także dla dzieci (bez ostrej papryki).

Błyskawicznie szybkie spaghetti pozwala zaoszczędzić też wiele czasu. Ot, całość trwa tyle co ugotowanie makaronu.


Zdrowe spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowym i indykiem





Liczba porcji: 1
Czas przygotowywania: 20 minut
Koszt: ok. 3-4 zł

Składniki:



50g makaronu Spaghetti pełnoziarnistego (u mnie Lubella Pełne Ziarno)
50g mięsa mielonego z indyka (Indykpol) lub przemielonego filetu
50g cebuli
2 ząbki czosnku
60g sera białego
20g koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, zioła prowansalskie

1. Wstawiamy wodę na makaron.
2. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, doprawiamy. Formujemy niewielkie pulpeciki, wielkości wiśni.
3. Patelnie rozgrzewamy do maksimum, układamy pulpeciki - zmniejszamy ogień.
4. Wodę na makaron solimy, gdy wrze wrzucamy makaron.
5. Obsmażone z dwóch stron pulpeciki ściągamy z patelni.
6. Na tę samą patelnię wrzucamy cebulę, solimy - powinna puścić sok i tak "smażymy" przez chwilkę aż zacznie brązowieć.
7. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
8. Dolewamy wody z gotującego się makaronu. Niewiele, tak by tylko podlać cebulę.
9. Dorzucamy połowę natki.
10. Koncentrat rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, tak by nie był ani zbyt rzadki, ani też bardzo gęsty.
11. Wlewamy na patelnię. Doprawiamy.
12. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu i dusimy do momentu aż pozbędziemy się nadmiaru wody. A nasza potrawa uzyska jednolitą konsystencję "potrawki".
13. Podajemy z pokruszonym białym serem i natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz