5 lipca 2014

Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami (niskokaloryczne)

Przedstawiam Wam przepis na gołąbki, na którym mogę powiedzieć, że się wychowałam.
Przepis ten to dzieło mojej mamy jeszcze z czasów, gdy nie jadam mięsa.
Zawsze taką wersję gołąbków jadłam, podczas gdy inni domownicy zajadali się tymi z mięsem.

Kiedyś będąc na pielgrzymce, już przy końcowym etapie (pieniędzy już prawie brak, a na wydatki w Częstochowie coś tam trzeba mieć) podano nam na obiad gołąbki. Zawsze jako wegetarianka sobie radziłam, zjadałam zupkę, ziemniaki i surówkę a mięcho oddawałam kolegom. Tym razem były tylko gołąbki i to z mięsem. Skosztowałam, nie powiem. A potem posmak tego dania został mi w ustach na długo.
Innym razem próbowałam gołąbków z mięsem już gdy przestałam być wege. Ale jednak te z mięsem nie umywają się do tych aromatycznych gołąbków z pieczarkami.

To najlepsze, najbardziej pachnące i aromatyczne spośród wszystkich gołąbków.

Ta dzisiejsza wersja jest pozycją odchudzoną, bez tłuszczu. Jeśli chcesz możesz usmażyć cebulkę na oleju, będzie lepsze ale wartość kaloryczna dania się podniesie.




Wegetariańskie gołąbki z ryżem i pieczarkami



Liczba porcji: 12
Czas przygotowywania: 2 godz
Koszt: 9 zł (ok. 0,75gr na porcję)

Składniki:



  • główka kapusty (będziemy potrzebować ok. 12 liści na gołąbki + około 6 do obłożenia naczynia żaroodpornego, ale wypadową niech będzie cała główka kapusty)
  • 200g ryżu parabolicznego
  • 500g pieczarek
  • 350g cebuli
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • sól, pieprz

1. W dużym garnku zagotowujemy wodę, trochę więcej niż pół garnka.
2. Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Wykrawamy głąb.
3. Kapustę wkładamy do wrzącej wody. Wyłączamy gaz i ściągamy po kolei liście pomagając sobie widelcem.

4. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy.

5. Cebulę kroimy w kostkę, zasalamy. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulkę. Szklimy na brązowo, odrobinkę podlewając wodą.
6. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli. Dusimy, do momentu aż pieczarki ładnie zbrązowieją.
7. Pod koniec rozkruszamy kostkę i dodajemy do pieczarek.

8. Pieczarki z cebulą dodajemy do wystudzonego ryżu. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

9. Większe liście kapusty będą służyć do faszerowania. Z każdego liścia wycinamy rdzeń.
10. Na liść nakładamy farsz, zawijamy.

Źródło: http://cobylonaobiad.blox.pl/tagi_b/5234/golabki.html
11. Dno i boki naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy gołąbki, szczelnie otulamy kolejnymi liśćmi.
12. Podlewamy szklanką wody
12. Przykrywamy pokrywką, pieczemy ok. 20 min w temp. 160 stopni


TIPY:
- podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym czy pieczarkowym (pozostawiam tę kwestię do waszej decyzji)
- do farszu można dodać rozrobiony i przygotowany w niewielkiej ilości wody sos pieczarkowy lub grzybowy z torebki
- cebulkę zamiast prażyć można usmażyć na oleju


Wegetariański obiad III

5 komentarzy:

  1. Już wiem co jutro na obiad :) Zupełnie zapomniałam o takich gołąbkach , wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają genialnie. no to robimy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamm.:) Jutro zrobię;) Pytanie- dlaczego przestałaś być wege?:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Nareszcie znalazłam przepis dla siebie. W domu trwają ciągłe wojny o to,że nie jem mięsa i przede wszystkim o to,że niczym go nie zastępuję. Jednym słowem sama pozbawiam się zdrowia. Teraz zacznę jeść coś pysznego i zdrowego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co to jest ryż paraboliczny?

    OdpowiedzUsuń