10 lipca 2014

Prosta 4składnikowa sałatka brokułowo-kalafiorowa

Dziś przepis a właściwie propozycja przepisu (bo wielkich zmysłów kulinarnych mieć nie trzeba by stworzyć tę sałatkę) na świetną kolację lub dodatek do grilla.

Sałatka - przystawka zachwyca wyglądem i sprawia, że na stole od razu robi się weselej i piękniej.

Bardzo często robię tę sałatkę w okresie letnim. Wszystkim strasznie smakuje i zawsze robię z podwójnej porcji (dla około 6 osób), bo nawet jeśli nie zjemy wszystkiego, to wkładam ją do lodówki i następnego dnia jest na śniadanie jak znalazł :)





 4 składnikowa sałatka brokułowo - kalafiorowa


Liczba porcji: 3 (duże porcje jako danie), lub 4 (małe jako dodatek do innej potrawy)
Czas przygotowania: 30 minut
Koszt: ok. 12 zł (w zależności od cen warzyw sezonowych)








Składniki:




  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 5 jajek
  • 3 pomidory (około 500g)

 Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę w dużym garnku, gdy będzie wrzała posolić.
2. Jajka nastawić i gotować 10 minut na twardo.
3. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić na gotującą się wodę - gotować al dente (sprawdzamy miękkość widelcem, ważne by go nie przegotować)
4. Brokuł podzielić na różyczki.
5. Kalafiora wyjąć na durszlak i pozostawić do wystudzenia.
6. Do wody, w której gotował się kalafior wsypać łyżeczkę cukru i wycisnąć sok z 1/4 cytryny.
7. Wrzucić brokuł, gotować al dente. Brokuł odcedzić.
8. Jajka obrać pokroić na ćwiartki.
9. Pomidory umyć, pokroić w ósemki.
10. Układać na talerzu, by wyszła nam ładna kolorowa kompozycja.


Sałatkę przed podaniem należy schłodzić!






 Sałatkę zawsze podaję z sosem czosnkowym. Sos jednak zawsze robię w dwóch wersjach, dla siebie i dla pozostałych. Ten mój to wersja dietetyczna, a drugi oparty jest na bazie majonezowo-jogurtowej, bardziej kaloryczny, ale też o wiele smaczniejszy. Podaję przepisy na oba i pozostawiam Wam wybór. 
Jeśli podajecie ją na stół od razu możecie polać sałatkę sosem, a także dodatkowo nałożyć go w kubeczki, by biesiadnicy sami mogli zdecydować ile sosu chcą. 
Jeśli jednak wkładacie sałatkę na potem do lodówki, to nie polewajcie jej sosem, bo podejdzie wodą. 



Czosnkowy sos majonezowo-jogurtowy:

Składniki:


  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu lub śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta soli i szczypta pieprzu
 1. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać przyprawy. Wymieszać.







 Czosnkowy sos jogurtowy wersja FIT:

  • 6 łyżek jogurtu naturalnego 0%
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
Postępować tak jak powyżej. 







Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

4 komentarze:

  1. Proste sałatki są najlepsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale takie proste sałatki są czasami najlepsze!
    Zostaję u ciebie na dłużej :)
    Zapraszam do mnie przy okazji.

    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta, szybka sałatka coś co ja lubię najbardziej:)Kopiuję i przepis i na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam, z jakim mięsem można podać sałatkę brokułowo-kalafiorową?

    OdpowiedzUsuń