13 lipca 2014

Pancakes'y malinowo-morelowe z serkiem homo

Dziś przepis na udane weekendowe śniadanie, które zapachem z kuchni przyciąga domowników i pozytywnie nastraja na cały dzień. Dzieciaki uwielbiają pancakes'y i mają mnóstwo frajdy gdy mogą pomóc w przygotowaniach, dlatego to dla nich głównie dedykuję ten przepis.

Pancakes'y mają to do siebie, że zawsze się udają. I choć bardzo często podczas smażenia naleśników zdarza się, że pierwszy ląduje w psiej misce to te są idealnie wypieczone od początku do końca.

Przeważnie zawsze robię te amerykańskie naleśniki z tego przepisu, który pierwotnie wypatrzyłam u początków istnienia niegdyś mojego ulubionego vloga kotlet.tv. Dużo modyfikacji z tym przepisem już w życiu czyniłam, począwszy od wersji czekoladowych, świątecznych pierniczkowych, serniczkowych aż poprzez dodawanie do nich odżywki białkowej.

Ten przepis jest wersją podstawową. Być może kiedyś jeszcze zaprezentuję Wam inne modyfikacje ale zapewniam, że są to bardzo pyszne i niesamowicie łatwe w przygotowaniu pancakes'y. 

Dodam jeszcze, że w tym przepisie będę mówić o miksowaniu ciasta mikserem, ale zdecydowanie możecie mieszać ciasto łyżką. Takie ciasto też się udaje ale trzeba poświęcić mu nieco więcej wysiłku i czasu. Bez miksera też można zrobić udane pancakes'y co nie raz udowadniałam sobie i współlokatorom podczas studiów.


Pancakes'y z owocami i serkiem homo

Przepis na 15 naleśników o średnicy ok 8-9 cm 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 15-20 minut
Koszt: 10 zł (2zł / porcja)



Składniki:




  • 1 jajko
  • 160g mąki(1 szklanka)
  • 190g mleka 0,5% (0,75 szklanki)
  • 20g jogurtu naturalnego (2 łyżki)
  • 40g margaryny (2 łyżki)
  • 25g cukru (2 łyżki)
  • 4g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 2g cynamonu (0,5 łyżeczki)
  • 150g waniliowego serka Danio (1 opakowanie)
  • 500g moreli
  • 250g malin
  • listki melisy lub mięty do dekoracji


Sposób przygotowania:


1. Morele pestkujemy, kroimy w półksiężyce (w zależności od tego jak duże mamy morele albo na ćwiartki albo na ósemki)
2. Maliny płuczemy delikatnie i odstawiamy na sitku do odsączenia.

3. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z palnika by wystygła.

4. W misce miksujemy jajko, dodajemy cukier - miksujemy, dodajemy mleko + jogurt -  miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem i cynamonem - miksujemy.
5. Sprawdzamy czy margaryna wystygła, jeśli tak wlewamy ją do ciasta i jeszcze chwilę miksujemy by uzyskać gładką konsystencję.

6. Patelnię mocno rozgrzewamy.
7. Na SUCHĄ patelnię wlewamy niewielkie porcje ciasta (ja wlewam pół chochelki) i pieczemy na wolnym ogniu.
8. Gdy już placuszki będą miały sporo pęcherzyków, ostrożnie podwadzamy i sprawdzamy kolor, jeśli są w kolorze miodowego brązu przewracamy na drugą stronę. Nad patelnią niestety ciągle trzeba stać, by placuszki się nie przypaliły.




9. Usmażone placuszki układamy na talerzykach, na każdym rozsmarowujemy łyżeczkę serka i układamy owoce. Dekorujemy melisą lub miętą.




Zachęcam do samodzielnych modyfikacji ciasta i doboru własnych owocowych czy też innych dodatków do pancakesów.


Lato w pełni!Z dziećmi i dla dzieci 2014

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sympatyczne placuszki! :) Mnie nawet specjalnie przekonywac do takowych nie trzeba - wiem, na 100%, ze beda przebojem!
    :)
    Bardzo mi milo, ze jestes w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować :)
      Sama nie mam dzieci, ale lubię czuć się jak dziecko :)

      Usuń
  3. Ależ pysznie podane, ja dziś na śniadanie robiłam również amerykańskie naleśniki, tylko z sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow wyglądają bardzo apetycznie. Ja zazwyczaj jem takie z masełkiem i syropem klonowym rodem z http://www.roadamerican.pl/ :) tez smaczne, ale Twoje na pewno lepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności:) Mój syn był by zachwycony:) Na pewno wypróbujemy:)

    OdpowiedzUsuń