27 lipca 2014

Imprezowa cebulka perłowa

Kto tylko choć raz miał okazję spróbować cebulki perłowej z pewnością zachował w pamięci jej smak.
Niby zwykła mała kuleczka, ale niezwykle chrupiąca, dostatecznie ostra i wciągająca.
Bo nie da się poprzestać na jednej :)

Jej obecność na imprezach to już gwarancja sukcesu. Bo jak jest wódka, to musi być i zakąska.
Najlepiej kwaśna, by zniwelowała smak czystej :)

A Polak nie wielbłąd pić musi, i zjeść dobrze lubi to polecam dziś marynowaną cebulkę, coby w zimowe weekendy nudą na stole nie wiało a gości radowało.

Jakie cebulki nadają się do wykorzystania?




Możecie użyć cebulek, które zwykle kupuję się do wysadzania w pole.np. cukrowych czy dymkę obrać je, oczyścić i wykorzystać do marynowania.
Możecie użyć specjalnych odmian małej cebulki (ale ciężko je dostać)
Możecie tak jak ja, wykopać cebulki, które wcześniej sadziliście na szczypior (one mają maleńkie bulwy, więc świetnie się do tego nadają)
Możecie też pokroić cebulę w piórka i taką zamarynować, choć efekt będzie już mniej spektakularny. 


Imprezowa cebulka perłowa





Liczba porcji: ok. 15 słoiczków
Czas przygotowania: 2 godz
Koszt: mniej niż 20 zł (ciężko oszacować)

Składniki:





  • małe cebulki (ok. 2-2,5 kg)
  • po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego na słoiczek
  • liść laurowy na słoiczek
  • troszkę gorczycy (większa szczypta, w porywach do 0,5 łyżeczki)
Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru



Sposób przygotowania:


1. Cebulkę oczyścić, obrać i opłukać.
2. Ułożyć ciasno w słoiku
3. Dodać przyprawy do każdego słoika.
4. Zagotować zalewę, wlewać do słoików do wysokości cebulek.
5. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 min.


Cebulki niestety po zagotowaniu zmieniają trochę kolor z śnieżnobiałych na bardziej żółty.




Przetwory

1 komentarz: