19 lipca 2014

Diabolo Tuna - naleśniki wytrawne w południowym klimacie

Przedstawiam Wam wersję przepysznych naleśników w klimacie południowym z tuńczykiem na ostro.

Naleśniki są wspaniałe i choć to autorskie ale zarazem proste danie robiłam po raz pierwszy to koniecznie zagości już na stałe w moim menu.

Podstawą przepisu są naleśniki i tuńczyk z warzywami z puszki (polecam tuńczyka firmy Graal lub Vitae d'Oro). Dlatego danie jest proste i niewymagające. W sam raz na letni obiad, lub gdy nie mamy czasu na pichcenie.

Smakuje wybornie, ale dzięki dodatkowi chilli jest to danie ostre.
Ale za to wspomaga trawienie dzięki zawartej w chili kapsaicynie



Diabolo Tuna - naleśniki wytrawne w południowym klimacie

.

Liczba porcji: 2 (4 naleśniki)
Czas przygotowania: 10-20 minut
Koszt: 11  zł / całość
            5,50 zł / porcja




 Składniki:




Na ciasto naleśnikowe pół-pełnoziarniste:
  • 50 g mąki pełnoziarnistej (3 zboża Lubella)
  • 75 g mąki pszennej
  • jajko
  • 100 ml mleka 0,5%
  • 100 ml wody
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 185 g (puszka) tuńczyka sałatkowego z warzywami w sosie pomidorowym (u mnie Vitae d'Oro ale może też być Graal)
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 75 g cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie




 Sposób przygotowania:



1. Składniki na naleśnikowe ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Smażymy naleśniki bez dodatku tłuszczu na suchej patelni. Odstawiamy na talerzyk, by troszkę zmiękły.

3. Cebulę kroimy w kostkę. Zasalamy. Prażymy na suchej patelni bez tłuszczu.
4. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku.
5. Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, dusimy do miękkości od czasu do czasu podlewając odrobiną wody.
6. Dodajemy tuńczyk wraz z zalewą i warzywami. Dusimy, aż woda odparuje i uzyskamy konsystencję jak na zdjęciu (czyli odrobina sosiku, ale tak by spajał warzywa i rybkę, ale by nic nam nie pływało, bo wypłynie nam z naleśnika).


7. Nakładamy farsz na naleśnik i składamy go w trójkąciki (na pół i jeszcze raz na pół). Przecinamy na pół, by zaprezentować farsz ze środka lub wcinamy w całości.





TIPY:
- Na patelnie przed smażeniem naleśników wsypujemy ok. pół łyżeczki soli i chwilę prażymy. Składamy arkusz ręcznika kuchennego w kostkę i peelengujemy patelnię, wysypujemy sól i mamy pewność, że naleśniki w 100% odejdą od patelni  i nie przywrą.
- Pomimo tego, że do ciasta nie dodaje się tłuszczu to naleśniki i tak odchodzą od patelni, tylko ewentualnie trzeba je trochę podważyć.
- Na zdjęciu widoczne są 2 naleśniki (porcja) przekrojone na pół.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniki na słono, Twoje wyglądają świetnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne. Właśnie szukam nowych pomysłów na tuńczyka :)

    OdpowiedzUsuń