21 lipca 2014

Ciemne muffiny z białą czekoladą i rodzynkami

Wilgotne, ciemne czekoladowo-rodzynkowe muffiny, które upiekłyśmy z siostrą specjalnie by zabrać je ze sobą nad jezioro.
Tak więc są idealną propozycją na wypad, ze względu na niewielkie gabaryty, możliwość spożycia ich na jeden, no dobra, na dwa kęsy. Są zbite i wcale się nie kruszą.
Spokojnie pakujemy je do launchboxa i nawet przy wstrząsach możemy być pewni, że nic im się nie stanie.



Ciemne muffiny z białą czekoladą i rodzynkami


Liczba porcji: 35 muffinek
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt: 11  zł / całość
            0,35 zł / babeczka



Składniki:



  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki z małym czubkiem)
  • 30 g ciemnego kakao (3 łyżki)
  • 190 g cukru (niepełna szklanka)
  • 10 g cukru waniliowego (1 łyżka)
  • 2 jaja klasy L
  • 150 ml mleka + 20 ml wody (jeśli mamy tłustsze mleko 3,2%) - rozrobić w szklance
  • 30 g białej czekolady (posiekanej lub czekoladowych kropelek lub groszków)
  • 65 g rodzynek 


Sposób przygotowania:

1. Rozpoczynamy od nastawienia margaryny na palnik w celu jej stopienia. Potem studzimy.
2. W tym samym czasie nastawiamy piekarnik na 2 grzałki bez termoobiegu na ok. 180 stopni C.
3. Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy dokładnie łyżką, aż suche składniki się połączą. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i znów mieszamy suche składniki.
4. W drugiej misce miskujemy mleko z jajkami.
5. Mleko i jajka wlewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy łyżką do połączenia się składników (ale nie przesadnie dokładnie).
6. Dolewamy roztopioną i ostudzoną margarynę. Mieszamy.
7. Rodzynki oprószamy delikatnie mąką, wsypujemy razem z czekoladą do masy i znów mieszamy łyżką, tak by ciasto miało w miarę równą konsystencję. 
8. Do foremki na muffiny włożyć papilotki i nakładać po ok. 1,5 łyżki masy.
9. Piec przez około 20-25 minut sprawdzając patyczkiem czy już ciasto w środku jest suche. Upieczone babeczki powinny popękać na wierzchu.




1 muffinka to około 100 kcal





Jeszcze ciepłe a już zaczęły znikać z talerza.
Idealne do kawy :)



1 komentarz:

  1. Mmm, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń