28 lipca 2014

Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Smaczne, aromatyczne i bardzo pożywne danie.
Jeśli zrobicie je raz, to pewnie na tym jednym razie nie poprzestaniecie.
Dlaczego? Bo Boloński garnek robi się bardzo prosto. I tylko w jednym garnku.
Mało mycia, więcej czasu dla siebie:)





Boloński garnek - danie jednogarnkowe

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40-50 minut
Koszt: 15 zł / całość
             5 zł / porcja


Składniki:




  • 500 g mięsa mielonego (u mnie zmielona szynka)
  • 1 jajko
  • cebula (ok. 100 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g makaronu penne
  • 50 g mąki 
  • 4 szklanki wody (plus zagotowana woda "w pogotowiu" gdyby okazało się, że makaron jeszcze nie jest miękki a sos zbyt gęsty, ciężko to wyczuć bo to zależy od rodzaju makaronu, dlatego trzeba mieć przegotowaną, najlepiej wrzącą wodę pod ręką)
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, przyprawy: papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie plus inne przyprawy, które dajecie do potraw (np. vegeta czy maggi)

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w średniej grubości kostkę.
2. Na dno dużego garnka wlewamy 3 łyżki oleju, rozgrzewamy i dorzucamy cebulę.
3. W międzyczasie lepimy pulpeciki: mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem, odrobiną mąki i lepimy niwielkiej wielkości kuleczki, obtaczając je w mące. Układamy na desce podsypanej mąką.
4. Gdy cebula się zrumieni wlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy.Energicznie mieszamy, aż przecier się rozpuści. Zagotowujemy.
5. Na wrzącą pomidorowy bulion wrzucamy pulpeciki. Gotujemy przez ok. 15 min.
6. Po 15 minutach wsypujemy makaron. I od czasu do czasu mieszamy. W miarę rozgotowywania się makaronu i zagęszczania sosu coraz częściej.
7. Jeśli trzeba dolewamy wrzątku.





TIPY:

- Ciężko określić czas gotowania się makaronu, będzie on zależał od rodzaju, ale niestety w sosie pomidorowym gotuje się dłużej niż zaleca producent.
- Pod koniec kosztujemy potrawę i doprawiamy jeszcze jeśli trzeba

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie , spróbuję robić w tym tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń